erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Az új Közös Agrárpolitika a kisgazdákat részesíti előnyben
2014. január 18. szombat
Share this!
ImageSzilágy megyei önkormányzati találkozót tartottak pénteken délelőtt Szilágycsehben, a rendezvényen a megye önkormányzati képviselői, polgármesterek, megyei tisztségviselők vettek részt.

Házigazdaként köszöntötte a jelenlevőket Varga András Szilágycseh polgármestere. Seres Dénes parlamenti képviselő, az RMDSZ Szilágy megyei elnöke az idei év kihívásairól beszélt, kiemelt hangsúlyt fektetve az európai parlamenti választásokra. „Fontos pillére az RMDSZ politizálásának az európai parlamenti képviselőink tevékenysége" – értékelte a brüsszeli jelenlétet a megyei elnök, hozzátéve, hogy 2014 kihívásának számít a májusban sorra kerülő európai parlamenti választás.

Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára az elmúlt időszak legfontosabb történéseiről, a politikai helyzetről tájékoztatta a jelenlevőket, mint az EP-választás kampányfőnöke pedig az előkészítő időszak fontosságát hangsúlyozta, ismertetve a szervezési teendőket.

Winkler Gyula EP-képviselő Seres Dénes megyei elnök meghívására érkezett Szilágy megyébe, ahol beszámolt brüsszeli munkájáról. Visszautalva a Kovács Péter RMDSZ főtitkár által ismertetett őszi felmérés eredményeire, az EP-képviselő emlékeztetett: az erdélyi magyar emberek prioritásai két csoportra oszthatóak.

„A magyar embereket egyrészt a közösségek gazdasági helyzete, az új munkahelyek teremtése, a települések állapota, a fizetések és nyugdíjak szintje foglalkoztatja, másrészt pedig a magyar identitáshoz kötődő kérdések, a hagyományaink megőrzése, az anyanyelv használata, a magyar oktatás, a közösségi jogok biztonsága érdekli. Ugyanezt a képet mutatta a 2011-es Erdélyi Konzultáció és ezek voltak európai parlamenti képviselői munkám prioritásai is" – tájékoztatta a Szilágy megyeieket Winkler Gyula.

Az EP-képviselő beszámolt a 2014-2020 közötti európai uniós tervezési időszak irányvonalairól, az új Közös Agrárpolitika előírásairól, a kohéziós politika számára elkülönített fejlesztési források alakulásáról. „Több pénz jut az európai uniós forrásokból az erdélyi fejlesztésekre a következő hét évben, ehhez szükség van önkormányzataink jobb odafigyelésére. Az elmúlt években is számos, a közösségeink számára fontos beruházást sikerült uniós alapból finanszírozni, a következő években még több lehetőségünk nyílik erre, fontos modernizációs fejlesztéseket lehet végrehajtani az EU forrásaiból.

Az új Közös Agrárpolitika a családi farmokat és a kisgazdákat részesíti előnyben, elsősorban akkor, ha hatékonyan működő társulási formákat tudnak kialakítani. A Szilágyságban a magyarok döntő többsége vidéken él, de ugyanez jellemző Székelyföldre és Erdély más, magyarok lakta kisrégióira is. Ezért fontos a gazdák folyamatos tájékoztatása, amelyben az önkormányzatoknak kiemelt szerepük lehet. A következő években fokozatosan felszámoljuk az erdélyi gazdákra jellemző hátrányt, amely a Közös Agrárpolitika eddigi előírásainak volt köszönhető. A 2020-ig terjedő időszakban a mezőgazdaság jelentheti az erdélyi magyar közösségek legfontosabb kitörési pontját" –hívta fel a figyelmet a megnyíló lehetőségekre Winkler Gyula.

A pénteki találkozón részt vett Vincze Loránt, az RMDSZ külügyi titkára, aki bemutatta Magyar Bukarest című könyvét.

Közlemény
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >