erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Földvásárlás: Băsescu visszaküldte a szigorításról szóló törvényt
2014. január 10. péntek
Share this!
Visszaküldte megfontolásra a parlamentnek a földvásárlás feltételeinek szigorításáról szóló törvényt Traian Băsescu államfő kedden, így a jogszabály egyelőre nem lép hatályba.

Románia az elővásárlási jog kiterjesztésével szándékozik meggátolni, hogy az uniós átlagár töredékéért áruba bocsátott romániai mezőgazdasági területeket külföldiek vásárolják fel, miután január elsején lejárt az erre vonatkozó – az uniós csatlakozáskor kikötött – hétéves moratórium.

A jogszabály elővásárlási jogot biztosítana az illető terület társtulajdonosainak, bérlőinek, a szomszédos telkek tulajdonosainak, az adott településen lakó gazdáknak és az államnak.

Az államfő a törvény szövegében található ellentmondások tisztázását kérte a parlamenttől, példaként említve, hogy a jogszabály a címe szerint csak magánszemélyekre, tartalma szerint viszont jogi személyekre is érvényes.

Băsescu azt is kifogásolta, hogy miután a jogszabály hatályát az uniós országok polgárai mellett az EU-tagállamokban bejegyzett jogi személyekre is kiterjesztették, ez utóbbi fogalomkörbe a román jogi személyek is bekerülnek, ami szintén ellentmondásokhoz vezet. A jogszabályt például – uniós jogi személy lévén – az állami földalapra is alkalmazni kellene, holott annak csak nyilvános árveréssel szabad áruba bocsátania az eladó földterületeket és nem biztosíthat elővásárlási jogot senkinek – mutatott rá az elnök.

A bukaresti szaktárca eredetileg százhektáros birtokhatárt is megszabott volna és a 40 évnél fiatalabb gazdáknak is elővásárlási jogot akart biztosítani. A novemberben közvitára bocsátott tervezetben még az feltétel is szerepelt, hogy 2014-től kezdődően csak a mezőgazdasági képzettséggel rendelkező, vagy legalább öt éve földműveléssel foglalkozó uniós állampolgárok vásárolhatnak termőföldet Romániában – mindezek az előírások azonban végül is kimaradtak a parlament által decemberben megszavazott szövegváltozatból.

A külföldiek az országban bejegyzett cégeiken keresztül eddig is birtokolhattak termőföldet Romániában. A román sajtó szerint több mint 700 ezer hektárnyi termőföld van külföldi vállalkozások tulajdonában, ez csaknem 8 százaléka az ország több mint 9 millió hektárnyi megművelt földterületének.

MTI / www.kronika.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >