erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Egyre sikeresebbek a szatmári borok, mégis elveszíthetik identitásukat
2013. december 13. péntek
Share this!
A szatmári bortermelők képviselőivel folytatott tárgyalást a megyei önkormányzat és a prefektúra. Ígéreteik szerint a jövőben mindent megtesznek a gazdák segítése érdekében.

A megyei önkormányzat széles körű támogatásáról biztosította a szatmári bortermelőket Adrian Ştef elnök, illetve Riedl Rudolf és Mircea Govor alelnökök. A találkozóra Eugeniu Avram prefektust is meg- hívták, illetve a megyei mezőgazdasági igazgatóság és a mezőgazdasági szaktanácsadó vezetőjét, hogy egyeztetni tudjanak az érdekvédelmi tevékenységet illetően.

Amint arról már beszámoltunk, a szatmári gazdák nemrég egy egyesületet is bejegyeztettek, hogy hatékonyabbá tegyék a közös munkát. Leiher Géza, a szervezet elnöke tolmácsolta főbb problémáikat, kéréseiket. Mint kiderült, egyik legnagyobb gondjuk az, hogy a megyei borvidékeket Köröshegyaljához sorolta be a mezőgazdasági minisztérium. Ennek megváltoztatása érdekében egy beadványt készítettek, melyben alapos indoklás kíséretében arra kérték a tárcát, hogy változtasson döntésén, és kezelje önálló egységekként a környékünkön található szőlősöket.

Egy adott borvidékhez ugyanis olyan területeket kell sorolni, melyek hasonló domborzati, talajtani és éghajlati adottságokkal rendelkeznek, emiatt szakmai szempontból teljesen értelmetlen a Körös és a Szamos vidékét összemosni. Az 1884-es borászati törzskönyvben például Szatmár térségében három borvidéket tartottak nyilván: Tiszántúli Kerti Szőlők (Nagykároly és környéke), Alsóbereg–Ugocsa (Túrterebes és Halmi környéke), valamint Szatmár–Kővár (Krasznabéltek, Avasújváros, Nántű, Dobra és Szatmárhegy környéke) – a szakemberek szerint ezeket kellene alapul venni a besorolásnál.

Javasolták továbbá egy borház kialakítását, melyben kizárólag megyénkbeli borokat forgalmaznának, továbbá egy laboratórium felszerelését, mivel jelenleg a szatmári gazdák kénytelenek a hivatalos forgalmazáshoz szükséges bevizsgálást más megyékben végeztetni. Adrian Ştef tanácselnök kifejtette: megtesznek mindent helyi szinten és Bukarestben egyaránt annak érdekében, hogy hathatós segítséget nyújthassanak a gazdák törekvéseihez.

Babos Krisztina, www.frissujsag.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >