erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Zöldségkosár a közösségnek
2013. december 13. péntek
Share this!
ImageEgyre népszerűbb a Közösség által támogatott mezőgazdaság elnevezésű székelyudvarhelyi kezdeményezés: a kölcsönös bizalomra épülő, helyi termelők és fogyasztók bevonásával zajló projektben idén már 30 család vesz részt.

A projekt lényege, hogy egy helyi termelő, a malomfalvi Magyari Katalin 26 áras területén termesztett zöldségeivel több városi családot lát el. Az első évben mintegy huszonötféle, tájegységünkre jellemző vegyszermentesen gondozott zöldségfélét termelt meg, ezeket a jelentkezők a Caritas székelyudvarhelyi kirendeltségén vehették át. A projekt vezetői, Sólyom Andrea és Tankó Ágnes hangsúlyozták, a kezdeményezésre nem úgy kell gondolni, mint egy üzleti tranzakcióra.

„Ez egy kölcsönös bizalomra épülő együttműködés, amely azt feltételezi, hogy a megrendelők egész évben támogatják a termelőt, bármilyen legyen a termés. Ha rövid időn belül még tíz megrendelő jelentkezne, újabb termelőt is keresnének, hogy negyven család asztalára juthasson egészséges házi zöldség. A biztos résztvevők november végén szerződést írtak alá, amely szerint 200 lejes előleget, majd havonta 127 lejt fizetnek a termelőnek, ezért cserébe hetente egy-egy kosár vegyszermentes zöldséget kapnak” – tájékoztatott Tankó Ágnes.

Pálfi Kinga megrendelő elmondta, a kezdeti tervek szerint kizárólag zöldségeket kaptak volna, ám év közben a kínálat tojással, illetve fűszernövényekkel is kiegészült. Tapasztalatai szerint a kezdeményezés bizonyos életmódváltással is jár: mivel a megrendelő a főszezonban egyszerre nagy mennyiségű zöldséghez jut, azt fel is kell dolgoznia, és el kell raktároznia a téli időszakra. Az eltevés azonban közösségi élménynek is számíthat, ugyanis minden családtagnak megvan a saját feladata – mondta Pálfi Kinga.

A projektvezetők szerint a kezdeményezés a megrendelőket is közelebb hozza egymáshoz: azonkívül, hogy hetente egyszer találkoznak, megbeszélik tapasztalataikat, és recepteket cserélnek, mi több, az első projekt idején két pikniket is tartottak Magyari Katalinnál. Mint kiderült, a falubeliek egy része nem érti a kezdeményezést, pontosabban annak bizalomra épülő részét: nem hisznek abban, hogy a megrendelők szegényes termés esetén is befizetik a kért összeget, illetve azt sem helyeslik, hogy a gazda a többlettermést is ugyanannyi pénzért kínálja az igénylőknek.

A projekt sikere további terveket is szült: a jövőben bevonnának tejtermelőt és gyümölcstermesztőt is, ezenkívül a Székelyföld más városaiban is meghonosítanák a mozgalmat. A kezdeményezés Temesvárról indult, az előző szezonban Románia hat városában 12 termelő vett részt benne. A Székelyudvarhelyen egy éve elindított kezdeményezés ötletét több civil szervezet – egyebek közt az Agora Munkacsoport, a Civitas Alapítvány, a Gyulafehérvári Caritas vidékfejlesztési osztálya, valamint a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány – is felkarolta.

Bálint Kinga Katalin, www.kronika.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >