erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Életbe lépett a napszámos-törvény
2013. november 11. hétfő
Share this!
November elsején lépett életbe az 52/2011-es törvényt módosító 277/2013-as napszámos-törvény, amely több lényeges változtatást tartalmaz arra vonatkozóan, hogy milyen munkákat végezhetnek a napszámosok.

A jogszabály egyik legfontosabb újdonsága az, hogy nemcsak jogi személyek, hanem magánszemélyek is foglalkoztathatnak napszámosokat, de csak saját hasznukra végzett munkára! Az így szerződtetett személyt legfeljebb 12 órát lehet dolgoztatni naponta.

Külön cikkely szabályozza a 15 és 16 év közötti kiskorúak foglakoztatását. Szülői (vagy a kiskorú törvényes képviselőjének) beleegyezésével a 15-16 évesek is végezhetnek a fizikumuknak megfelelő, szakképzettséget nem igénylő napszámos munkát, viszont maximum csak 6 órát dolgozhat naponta (30 órát hetente), kizárólag nappal, éjszaka nem.

A munkabérnek 2 és 10 lej között kell mozognia, az órabért a munkanap végén vagy a szerződésben rögzített időszak lejártával kell kifizetni az alkalmazottnak. Ehhez is szükség van a szülői beleegyezésre.

A jövedelem után járó 16 százalékos adót a munkavállaló fizeti be. Fontos tudnivaló, hogy a napszámos munka nem jár társadalom-, illetve egészségügyi biztosítással.

Az alábbi tevékenységi területeken alkalmazhatók napszámosok: mezőgazdaság, vadászat, halászat, erdőgazdálkodás (fakitermelői munkára nem!), haltenyésztés, gyümölcs- és szőlőtermesztés, méhészet, állattenyésztés, anyagmozgatás (a fentebb felsorolt területeken), előadások, filmvetítés, kulturális jellegű tevékenységek.

A munkaadónak kötelessége munkavédelmi kiképzésben részesíteni napszámosait.

Balázs Katalin, www.nyugatijelen.com
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >