erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Adógondok az agráriumban
2013. szeptember 30. hétfő
Share this!
Átlagos mezőgazdasági év volt, a jó termés ellenére azonban a gazdák nem valósítottak meg nagy jövedelmet – összegzett a Krónika megkeresésére Sebestyén Csaba. A Romániai Magyar Gazdák Egyesületének (RMGE) elnöke úgy látja, hogy a kormánynak egyetlen célja, hogy megadózza a gazdákat.

„Minden olyan intézkedés, amit eddig ez a kormány a mezőgazdaság terén hozott, arra irányult, hogy minél nagyobb adókat rójon ki, majd hajtson be. Ezt a célt szolgálta, amikor kitalálták, hogy minden gazdának, aki pályázik vagy aki európai uniós támogatást kap, valamilyen kisvállalkozói engedéllyel kell rendelkeznie, s ez volt a célja az átalányadó bevezetésének is" – érvelt az RMGE elnöke.

„Tisztességes adórendszert!"

Sebestyén Csaba ugyanakkor emlékeztetett, hogy a termelőket érintő átalányadó nem hozta meg a várt eredményeket, a 3 millió gazdából ugyanis alig 120 ezer tett eleget kötelezettségének. „Teljes volt a bojkott. Ez valójában egy szervezetlen adósztrájk volt a gazdák részérői. A kormány viszont most más módszerekkel próbálkozik, hogy a mezőgazdaságból adót hajtson be, ezért vetették fel, hogy a magánszemélyek nem rendelkezhetnek 100 hektár feletti birtokkal" – hangsúlyozta a szakember, aki szerint, teljesen mindegy, hogy ki milyen formában gazdálkodik, kft.-ként, magángazdaként vagy céget alapít, a lényeg az lenne, hogy a kormány találjon ki egy tisztességes adózási rendszert.

„Mi nem azt mondjuk, hogy a gazdáknak nem kell adózniuk, nem kéne társadalmi hozzájárulást fizetniük, ám elvárjuk, hogy a mezőgazdaságban ne ilyen módszerekkel, különböző cselekkel róják ki az adókat" – magyarázta a gazdaegyesület elnöke.

Amint arról korábban beszámoltunk, a termelői engedéllyel rendelkező gazdák csupán egyötöde nyújtotta be a 221-es számú adóívet, amelyben az adózás alá eső jövedelmeiket kell bevallaniuk, tehát a termelőket érintő átalányadó bevezetése nem hozta meg a várt eredményeket. Az új adótörvény rendelkezik egyébként arról, hogy megadóztatják a mezőgazdasági, erdészeti és haltenyésztési tevékenységet.

A gabonatermesztés két hektárig mentesül az adófizetés alól, 2-től 50 hektárig az adóalap hektáronként 449 lej lesz, 50 hektár fölött pedig 395 lejre csökken. Burgonya esetében két hektárig szintén adómentes a gazdálkodás, majd 50 hektárig 3 488 lejre, 50 hektár fölött 3070 lejre számolják az adót. A kerti zöldségek termelőinek fél hektár felett 2,5 hektárig 4001 lej, 2,5-10 hektár között 3605, majd 10 hektár fölött 2563 lejben szabta meg az éves adóalapot a kormány. A szőlőművelők egy hektárig mentesülnek, két hektárig 1385 lejre, két hektár fölött pedig 1218 lejre kell adózzanak. A legmagasabbak a normákat a virágtermesztésnél: két hektárnál nagyobb területen már hektáronként 10 360 lejre számolják az adót.

Két tehén tartása még adómentes, sertések esetén az adófizetési küszöb öt darab. Adózás szempontjából a szárnyasok tartása a legkedvezőbb: 100 szárnyasig adómentes. A törvény szerint 50 és 500 lej közötti bírsággal sújthatják azokat a gazdákat, akik nem töltötték ki az adóívet.

Vannak példák

AZ RMGE vezetője szerint szerint egyébként nem kell mást tenni, mint más országokból, például Magyarországtól átvenni a már működő modelleket. Eszerint – részletezte a szakember – a gazda regisztrálná a megvalósított jövedelmet, mellé rendeli az átalányköltséget, ez után befizeti az adót, s függetlenül attól, hogy egy, tíz, száz vagy ötszáz hektáron gazdálkodik, a megvalósult jövedelem után adóz. Ehhez persze – tette hozzá – arra is szükség van, hogy a köztes felvásárlókat, a kupeceket megfelelő módon ellenőrizzék, s akinek három tehene van, ne adjon el ötven borjút, akinek pedig két hektár földje van, ne értékesítsen öt vagon terményt.

Bíró Blanka , www.kronika.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >