erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Optimisták a krumplitermelők
2013. július 25. csütörtök
Share this!
ImageA tavalyi aszály okozta több mint 50 százalékos hozam- és minőségcsökkenés után ebben az évben jó krumplitermésre számítanak a háromszéki gazdák, hektáronként átlagosan 20 tonnára.

A becsült termésmennyiség megközelítheti a két évvel ezelőtti rekordhozamot, amikor hektáronként átlag 22 tonna burgonyát takarítottak be a gazdák. A termelők abban bíznak, hogy az ár is kedvezően alakul majd. Jelenleg 1–1,2 lejbe kerül egy kilogramm burgonya.

A tavalyi szárazság okozta terménykiesés és az importált olcsó krumpli miatt évről évre csökken a krumplival bevetett területek nagysága Háromszéken. Idén 12 950 hektár földbe került pityóka, 1800 hektárral kevesebbe, mint tavaly.

Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője szerint a tradicionális termény helyét kezdik átvenni az olyan vetések, amelyek nem annyira érzékenyek, jobban bírják a szárazságot: a repce, a mustármag és a kukorica. Könczei szerint a krumpli esetében nagy a beruházás, 15–20 ezer lej közötti hektáronként, a termény nagyon vízigényes, miközben kevés gazdának van locsoló berendezése, ezért sokan áttértek más növények termesztésére.

Rákosi Katalin, www.kronika.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >