erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Több gabona, alacsony vételárak
2013. július 25. csütörtök
Share this!
ImageMost van az aratás dandárja Arad megyében, ahol megpróbáltunk utána nézni a kenyérgabona betakarítás helyzetének. Tekintve, hogy a gazdálkodók, társulások vezetői ilyenkor igen elfoglaltak, egyeseket nem tudtunk elérni, helyettük néhány polgármestert is megkerestünk.

4500 kilós megyei átlagtermés

Először az Arad Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóságon érdeklődtünk, ahol MăriuțaMârnea tanácsos válaszolt a kérdéseinkre. Amint elmondta, a megyében 3700 hektár őszi árpa termett, 3680 kilós átlagterméssel. Az aratását befejezték. A 71 150 hektár búzából tudomása szerint 49 850 hektáron befejezték az aratást, 4500 kilós megyei átlagterméssel. Ez viszont vidékenként igen változó, ugyanis amíg Pécska, Nagylak és Kürtös térségében 7000 ezer kiló, sőt ennél magasabb átlagtermést is elértek, addig Halmágycsúcs környékén 3500-4000 kiló körüli termést takarítottak be. Az igazgatóság értesülései szerint a gazdálkodók többsége, megfelelő tárolók birtokában, kivár az értékesítéssel. Az aratással párhuzamosan zajlik a tarlóhántás, aminek a mértékéről viszont a tanácsos nem tudott pontos adatokkal szolgálni.

Legfontosabb, a komoly felvásárló

A majláthfalvi Jövő Mezőgazdasági Társulás idén 165 hektár sörárpája hektáronként, átlagosan 6000 kilót adott. Mivel a temesvári sörgyárral hosszú ideje kifogástalanul működnek együtt, az szerződéses alapon, idén is felvásárolta 0,85, illetve 0,9 lejért kilóját. Molnár László, a társulás elnöke elismerően beszélt a temesvári partner komolyságáról, aki már ki is fizette a felvásárolt sör-alapanyagot. A 460 hektár búza aratása javában zajlik, csütörtökön délelőtt már csak 160 hektárnyi maradt talpon, 2 nagy teljesítményű kombájn folyamatosan vágja a hektáronként 6-7 tonnára becsült termést. A tavalyi 5 tonnás átlag búzaterméssel szemben az ideivel elégedett a társulás vezetősége. Számukra már csak az alacsony, 0,5 lej körüli felvásárlási árak okoznak fejtörést. 3000-3200 tonnát el tudnak raktározni, ezért az értékesítéssel várnak a jobb árakra vagy az időpontra, amikor szükségük van a pénzre. Az aratással párhuzamosan folyik a tarlóhántás, a felszabadított területnek több mint a felét már felszántották. Az 500 hektár kukorica, valamint a 150 hektár napraforgó ígéretesen fejlődik.

Régóta nem arattak ilyen szép gabonát

Nagypereg községben régóta nem arattak ilyen szép gabonát, mint idén – előlegezte meg rövid összefoglalóját Kovács Imre polgármester. Őszi árpát csak 20-30 hektáron vetettek, a hozam 5000-5500 kiló. A mintegy 800 hektáros búzaföldeken 5000-6000 kilós, jó minőségű átlagtermésre számíthatnak. Mivel jelenleg csupán 0,54-0,55 lejt kínálnak kilójáért, a gabonatermést mindenki megpróbálja tárolni. A bevetett terület mintegy 80%-át learatták, de lassan halad a munka, mert egy hónappal ezelőtt az erős szél sok helyen ledöntötte a gabonaszárat. A községben hagyományosan sok kukoricát, mintegy 2000 hektárt vetettek, ami igen szép termést ígér. Mivel a napraforgó felvásárlása általában akadozik, abból keveset vetettek, de ugyancsak jó termést ígér. Repcéből is elég keveset vetettek, noha jól termett, hektáronként 3000 kiló körülit takarítottak be – tudtuk meg Kovács Imre polgármestertől.

Gabonasilóra van szükség Kisiratoson

Kisiratoson a kisebb gazdák már az aratás utolját végzik, de az Agrodor Mezőgazdasági Társulás is túl van a felén. A nedvesebb, mélyebb fekvésű területeken a termés gyengébb, ráadásul gyomos is volt, a jobban termő talajon viszont a búzatermés 4000-5000 kiló között mozog, de 6000 ezer kilósról is beszélnek. Almási Vince polgármester szerint a gazdálkodók elégedettek a kenyérgabona terméssel, bizakodva tekintenek a kukorica betakarítása elé is. Mivel a felvásárlási árak igen alacsonyak, a gazdálkodók kivárnak az értékesítéssel, csakhogy komoly gond a raktározás. A polgármester abban reménykedik, hogy valamelyik helybeli nagygazda pályázati támogatással építeni fog egy akkora méretű gabonasilót, ahol tárolni lehetne az összes kisiratosi gabonát, a kedvezőbb felvásárlási árak reményében.

Felét eladni, felét raktározni

A Zimándközön gazdálkodó Dani István idén 120 hektár őszi árpát aratott, 4400 kilós átlagterméssel, amit elfogadhatónak tart. A 130 hektár búzát most aratja, még nem volt ideje megállapítani az átlagtermés mértékét, de szerinte az hozzávetőleg 5000 kiló körüli lesz. A 80 hektár napraforgója szépen fejlődik, reménykedik a jó termésben. A 150 hektár kukorica 80%-a szép, a többi a vetés utáni szárazság miatt foghíjas lett, ritkán kelt. Az őszi árpa 60%-át sikerült kilónként 0,65 lejért eladnia, a többit raktározza. A búzának is csak a felét kívánja értékesíteni, a többit raktározza. A jelenlegi 0,55 lejes kínálatot igen kevesli.

Tőzmiske községben 3000-4000 kiló hektáronként

Tőzmiske, Simonyifalva és Vadász környékén a búza hektáronként hozzávetőleg 4000, az árpa 3000 kiló körüli termést adott, az aratás a végére jár – tudtuk meg Jakab Károly agronómustól, aki a bokros teendői miatt csak röviden nyilatkozhatott.

Rábízza a döntést a földtulajdonosokra

Molnár Gáspár agronómus Pécskán 100 hektáron gazdálkodik. A 40 hektár búza jó közepes, 5000 kiló körüli hektáronkénti termést hozott, de munka közben elromlott a kombájnja, ezért csak 20 hektárnyit tudott eddig betakarítani. Amint a gépet sikerült megjavítani, folytatja a munkát. Mivel a felvásárlási árak naponta esnek, egyelőre nem döntött az értékesítés felől, azt rábízza a földtulajdonosokra.

Dilemma az értékesítés

Amint a körképből kiderül, a gazdálkodók általában elégedettek az idei gabonaterméssel, viszont gondot okoznak számukra a nyomott felvásárlási árak. Tehát nagy dilemma előtt állnak: értékesítsék-e a jelenlegi alacsony árakon vagy raktározzák a jobb árak reményében. Ugyanakkor azt is tudják, hogy a környéken mindenhol jó gabonatermést aratnak, tehát a több gabonának egyáltalán nem biztos, hogy késő ősszel vagy a télen magasabb lesz a felvásárlási ára, miközben raktározási költségekkel is számolniuk kell.

Balta János, www.nyugatijelen.com
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >