erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Szövetkeztek a székelykeresztúri zöldségtermesztők
2013. június 02. vasárnap
Share this!
Zöldségfeldolgozó és csomagoló létesítését tervezik Székelykeresztúron.

A keresztúri zöldségfeldolgozóra vonatkozó tervek szerint az unitárius egyházközség biztosítja a szükséges ingat- lant, 15 térségi termelő és az Agro Caritas pedig létrehozta a Zöldségfeldolgozó Szövetkezetet, amely az anyagi források be- szerzésén dolgozik.

– Figyelembe véve Keresztúr és közvetlen környékének adottsá- gait, a talajt és az éghajlati viszonyokat, azt kell mondanunk, hogy ez a vidék zöldségtermesztő hely. Nagyon sokan – én ma- gam is – földműves családban nőttünk fel, ezért úgy érzem: a vérünkben van a földszeretet – állapítja meg Szombatfalvi József unitárius esperes.

Az unitárius egyházközség 2002 után visszakapta az épületeit, többek között egy kétszintes, összesen 400 négyzetméter alapterületű gazdasági épületet is, amelyet Szombatfalvi József felajánlott a zöldségtermesztők számára.

– Tizenhatodik éve vagyok Keresztúron, és láttam, hogyan küszködnek a még megmaradt földműves emberek. Két éve született meg a gondolat, hogy az épületben zöldségfeldolgozót, csomagolót, de akár hűtőházat vagy egy laboratóriumot is létre lehetne hozni. Ha laboratórium is működne, akkor Európában bárhová lehetne szállítani a megfelelően ellenőrzött és csomagolt zöldséget – számol be az esperes úr.

Több mint 15 gazda – Székelykeresztúrról, Székelyudvarhelyről, a Nyikó és a Küküllő mentéről –, valamint az Agro Caritas civil szervezet létrehozott egy értékesítési szövetkezetet, amely azon dolgozik, hogy elkészítse és megvalósítsa a zöldségfeldolgozó tervét.

A Duna Televízió székelyföldi stúdiójában Száva Enikővel beszélgetve Sinka Arnold, Gulafehérvári Caritas vidékfejlesztési program felelőse elmondta, hogy az Átalvető termelő- és értékesítési szövetkezetet 19 Nyikómenti gazdával alapították meg.

Sinka Arnold vázolta azokat a nehézségeket, amelyekkel a Caritas Átalvető programja indul, elmagyarázta, hogy a gazdákat a hagyományos termesztés irányába próbálják irányítani, majd elmondta, hogy a képzéseikkel eljutva a gazdákhoz megpróbálják visszaállítani a gazdálkodó ember társadalomformáló szerepét.

www.morfondir.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >