erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Tiltakoznak a gazdák  Mit vétett Európának a székely pityóka?
2013. május 22. szerda
Share this!
ImageTiltakozik a Kovászna Megyei Fiatal Gazdák Egyesülete egy kijelentés miatt, ami a Hargita Népe című napilap április 24-i számában jelent meg. Képviselőik szerint nem volt átgondolt Budai Gyulának, a magyar Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti kapcsolatokért felelős államtitkárának az a kijelentése, amit egy interjúban tett a székely pityókáról. „

A„A székely ember szeret dolgozni, és azokat a hiányosságokat, amelyeket a klímaviszonyokból és az üzemméretből fakadó versenyképességi hátrányként éri, a kitartó munkájával és a gazdálkodás szeretetével próbálja pótolni. (…) Ki kell mondani: az a fajta pityóka, ami önöknél terem, sajnos már nem versenyképes a holland és török burgonyával. Ezért olyan fajtákat kellene meghonosítani – és ezt az ottani gazdák is tudják –, amelyek ellenálló képesség, terméshozam és piaci kereslet terén is versenyképesebbek.”

Sajnálatos dolog, mondták a fiatal gazdák, hogy az államtitkár úr nem tudja: Romániában csupán néhány, 4-5 megyében megfelelőek az éghajlati és talajtani viszonyok ahhoz, hogy egészséges, minőségileg és mennyiségileg is megfelelő pityókát lehessen termelni – az egész ország számára. Ezekből a megyékből kettő a Székelyföldön van, Hargita és Kovászna, ahonnan pár évtizede még egész Romániát el lehetett látni pityókával, és nem értik, miért kellene ide holland vagy török burgonya. Való igaz, elkelne az állami támogatás, hogy ismét fellendüljön a valaha messzi földön híres vetőmagtermesztés is, aminek a segítségével kisebb rizikófaktorral lehetne jó minőségű étkezési burgonyát mindannyiunk asztalára letenni.

Székely Hírmondó, www.hirmondo.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >