erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Feltételekhez kötik a földvásárlást
2013. március 17. vasárnap
Share this!
Nem tart attól a bukaresti mezőgazdasági minisztérium, hogy a hazai termőföld-vásárlási moratórium 2014. januári lejárta után külföldiek tömegesen fognak „bevásárolni” Romániában. Achim Irimescu a szaktárca államtitkára egy napokban rendezett agrárfórumon úgy vélekedett, már csak azért sem számít a mezőgazdasági területek iránti fokozott érdeklődésre, mivel a Romániában céget alapított külföldiek előtt eddig is szabad volt a piac, és fel is vásároltak közel egymillió hektárt az országban.

Mint ismeretes, Románia az EU-hoz 2004-ben csatlakozott államokhoz – Magyarország, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia és Szlovákia – hasonlóan megpróbálta kilobbizni Brüsszelnél a külföldiek földvásárlási tilalma meghosszabbítását. Az Európai Bizottság azonban úgy vélekedett, hogy ezekkel az államokkal ellentétben Romániában nem áll fenn annak a veszélye, hogy a mezőgazdasági földterületek piacán súlyos zavarok lépnek fel. Achim Irimescu ugyanakkor közölte, a liberalizáció életbelépésével egy időben a román állam feltételekhez akarja kötni a külföldi magánszemélyek termőföldvásárlását.

A mezőgazdasági tárca azt tervezi, hogy bizonyos területmennyiségen – az államtitkár szerint várhatóan öt hektár lesz az alsó határ – felül a külföldi vásárló kizárólag mezőgazdasági termelő lehet, és bizonyítania kell az ágazatról szerzett ismereteit is. Ezen túlmenően az állami földalapot francia mintára elővásárlási joggal ruháznák fel, amely a megfelelő garanciák hiányában megakadályozná, hogy külföldi magánszemély földet vásároljon Romániában. Eközben a mezőgazdasági termelőket tömörítő országos szervezet szerint a termőföldpiac liberalizálásával Románia rossz irányba halad, mivel már így is közel egymillió hektár került külföldi tulajdonba. „A külföldi befektetők sokkal kedvezőbb támogatási rendszert élveznek a kelet-európaiaknál, emiatt a romániai gazdák, földbirtokosok nem tudják felvenni a versenyt a külföldiekkel a földpiacon” – figyelmeztetett Marcel Cucu, a szervezet alelnöke.

Ezzel szemben a mezőgazdasági minisztérium illetékese nem tekinti „elveszettnek” a külföldiek által felvásárolt földterületeket, mivel azok többségét mezőgazdasági célokra használják. „Mondok egy példát: dániai befektetők 150 ezer hektáron gazdálkodnak nálunk, és a kukoricánál rekordtermést, hektáronként tíz tonnát produkálnak. Románként én is azt szeretném, ha az összes földterület a hazai termelők tulajdonában lenne, ez azonban lehetetlenség. Nem hiszem, hogy a külföldi magánszemélyek földvásárlása gondot okoz majd, miután már eddig is közel egymillió hektár került a külföldi jogi személyek birtokába” – fejtette ki Achim Irimescu.

Külföldiek jelenleg is vásárolhatnak földet Romániában, de nem magánszemélyként, hanem az országban bejegyzett cégek tulajdonosaiként. Vásárlás vagy koncessziós szerződés révén az ország szántóföldjeinek 8,5 százaléka, 700 ezer hektár került külföldiek által alapított cégekhez. A mezőgazdasági tárca adatai szerint főleg olasz (24,29 százalék), német (15,48 százalék), arab (9,98 százalék) és magyar (8,17 százalék) tőkéjű cégek jutottak földhöz Romániában.

Rostás Szabolcs, www.kronika.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >