erdélyi
kertészeti portál







Erdélyi kertészeti cégkatalógus

































Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites




Piacolókártya a láthatáron?  Újdonságok, a kistermelők megadóztatására
2013. március 09. szombat
Share this!
ImageA Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium piacoló kártya kiadására készül azoknak az őstermelőknek, akik az általuk termesztett zöldségfélékkel, különféle mezőgazdasági terményekkel a hazai piacokon kívánnak megjelenni.

A szabadárusításhoz ugyanis a polgármesteri hivatalok által kibocsátott termelői bizonylat mellett, az MVM honlapján olvasható sürgősségi kormányrendelet tervezet szerint, egy, a mezőgazdasági termények forgalmazásához szükséges, piacoló könyvecske is kell. Ugyanakkor olyan elképzelések is vannak, hogy a kormányrendelet hatályba lépésétől három fajta piacoló könyvecskét, egyet a mezőgazdasági termények, egyet a zöldségfélék, míg a harmadikat az állati eredetű termékek forgalmazása céljából adnak ki. Az ötlet a szőlőtermesztőknek már kibocsátott piacoló könyvecskétől származik.

Elképzelések szerint, a könyvecske 20 centi magas, 10 centi széles lesz, ellátva egy hat számjegyű sorszámmal, amiből az első 3 szám a megye hívószáma, míg a további számok 001–999 között a termelőnek kiállított sorszámot jelentik. A 100 lapos, egyenként 3 példányban kinyomtatott lapokból egyet a vásárló, a másodikat a helyi adminisztráció kap, míg a harmadik a füzetecskében marad. A jelzett piacoló könyvecskéket a helyi polgármesteri hivatalokban kell majd igényelni, s már idén bevezetnék a szabadárusításnál. A könyvecskét a helyi adminisztráció képviselői aláírják, lepecsételik. A polgármesteri hivatalokban pontos nyilvántartást vezetnek a mezőgazdasági termékek forgalmazására szolgáló, azaz piacoló könyvecskékről. A termelői bizonylat csak a termelés tényét támasztja alá, az értékesítéshez már a piacoló könyvecskére is szükség lesz – nyilatkozta Daniel Botănoiu, mezőgazdasági és vidékfejlesztési államtitkár.

A termelői bizonylat tartalmazni fogja a termelő nevét és címét, az általa megművelt terület méreteit, az előállított terményeket, illetve a nevelt háziállatok fajtáit, számát, az értékesítésre szánt mennyiséget. Az egy évre érvényes termelői bizonylatokat Bukarest, illetve a megyei tanácsok biztosítják, a városok és a községek polgármesteri hivatalai bocsátják ki. A termelői bizonylat egy olyan típusnyomtatvány lesz, amelyiknek a jobb felső sarkában a román trikolór, a bal felső sarkában az ország címere, továbbá a biztonsági kód, illetve az 5 számjegyű sorszám szerepel. Akik a sürgősségi kormányrendelet előírásai nem tartják be, 50-20 000 lej bírsággal sújthatók.

A Belügyminisztérium, a Közpénzügyi Minisztérium megbízott munkatársai vagy a közúti rendőrök által tapasztalt szabálysértések miatt szabhatják ki a fenti bírságokat, de a megfelelő iratokkal nem rendelkező árut szállító autó is elkobozható. Ha a termény vásárlója szállítás közben nem rendelkezik a piacoló könyvecskéből kitépett lappal, természetes személy 50, míg kereskedő 3000-5000 lej bírsággal sújtható, de elkobozhatják az iratokkal nem rendelkező árut, sőt a szállító járművet is. Ha piacokon nem hoznak létre a mezőgazdasági termelők számára jellegzetes értékesítési feltételeket, a kiszabott bírság 15-20 ezer lejre is emelkedhet.

A Kormányrendelet-tervezet értelmében az ország piacain a természetes személy számára különleges elárusító helyeket hoznak létre, amelyek legkevesebb a piac befogadóképességének a felét kell hogy kitegyék. A piacra történő belépésük a piacoló kártyával történik. A kártyát a termelői könyvben rögzített adatok alapján állítják ki, fel lesz rajta tüntetve a termelés helye, a termelő neve, akinek be kell tartania a Jó Mezőgazdasági Praktikák előírásait. A piacoló kártyával való belépés a helyszíneken felszerelni tervezett elektronikus mérőműszerek segítségével történik, amelyek hasonlítanak majd a szupermarketekben található zöldség- és gyümölcsmérő műszerekre. Vagyis, a piacoló kártyát a műszerbe helyezve, az értékesíteni óhajtó személy megnyomja az általa áruba bocsátott zöldségfélével jelzett gombot. Ezzel a műszer a kártyán jelzett, illető zöldség tervezett összmennyiségéből levonja a piacra hozottat, tehát megszűnik a feketézés – magyarázta a Gândul napilap munkatársának Daniel Botănoiu, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

Az elképzeléseket nem kommentáljuk, csak megelőlegezzük: ha a jelzett tervek valósággá válnak, a kistermelők nagy része felhagy a kertészkedéssel, a piacra történő állattartással és a zöldségtermesztéssel. Teljesen átadják az eddig is vészesen összezsugorodott életterüket az országba jobbára feketén érkező, külföldi terményeket forgalmazó nagybani kereskedőknek, akik, ha eddig remekül „feltalálták magukat”, a továbbiakban sem kell félteni őket. Eközben a mindenféle adót és illetéket amúgy is mi, a fogyasztók fizetjük meg.

www.nyugatijelen.com
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >