erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Több mint 12 millió eurós támogatást kér vissza Romániától az EB
2013. február 28. csütörtök
Share this!
Az Európai Bizottság kedden elfogadott határozata alapján 22 tagállam összesen 414 millió eurót kell hogy visszafizessen az Unió agrárköltségvetéséből finanszírozott és a tagországok által jogosulatlanul felhasznált támogatásokból.

Az úgynevezett záróelszámolási eljárás keretében Romániának 12,5 millió eurót kell visszafizetnie, mert felületesen vizsgálta át a támogatási pályázatokat, illetve nem büntetett kellőképpen akkor, amikor elmaradásokat tapasztalt a mezőgazdasági üzemek korszerűsítési folyamatában. Magyarországnak 9,3 millió eurót kell visszafizetnie az uniós büdzsébe. A bizottság „a jó mezőgazdasági és környezeti állapotra vonatkozó előírásaik rögzítésének hiánya miatt” javasolt korrekció címén kéri vissza a Magyarországon elköltött pénzt.

Az Európai Bizottság közleményében aláhúzza: a közös agrárpolitika (KAP) költségvetéséből finanszírozott kifizetések folyósításáért és ellenőrzéséért a tagállamok felelősek, és a bizottság feladata gondoskodni arról, hogy a tagállamok szabályosan használják fel a támogatást. A támogatások egy részét azért kell visszajuttatni az uniós költségvetésbe, mert a források felhasználása során a tagállamok nem tartották be az uniós előírásokat, vagy nem megfelelő eljárásokat alkalmaztak a mezőgazdasági kifizetések ellenőrzésére.

A mostani határozat értelmében Románia és Magyarország mellett további 20 uniós országnak – Belgiumnak, Bulgáriának, Ciprusnak, a Cseh Köztársaságnak, Dániának, az Egyesült Királyságnak, Finnországnak, Franciaországnak, Görögországnak, Hollandiának, Írországnak, Lengyelországnak, Litvániának, Máltának, Németországnak, Olaszországnak, Spanyolországnak, Svédországnak, Szlovákiának és Szlovéniának – kell visszatérítenie támogatási összegeket. A legjelentősebb összeget, 111,7 millió eurót Anglia kell hogy visszafizesse a mezőgazdasági parcellaazonosító rendszer, a földrajzi információs rendszer hiányosságai miatt.

Gyergyai Csaba, www.kronika.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >