erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Nem hagyná a mezőgazdasági miniszter, hogy teherré váljon az agrárdézsma
2013. február 18. hétfő
Share this!
Támogatásokkal kívánják ellensúlyozni az új adózási rendszert – jelentette ki Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter a Duna Televíziónak adott interjújában. Mint mondta, előnyben részesülnek a piacokon azok, akiknek adózni kell.

„Hozzáférhetőségük lesz európai pénzekből finanszírozott támogatási programokhoz, amiből családi gazdaságukat bővíthetik. Nem hagyjuk, hogy teher legyen az adózás a gazdáknak” – mondta a miniszter. Amint arról beszámoltunk, az új adótörvény szerint februártól mezőgazdasági átalányadót kell fizetniük a két hektárnál nagyobb területen gabonát, burgonyát, cukorrépát, fél hektárnál nagyobb területen zöldséget, szőlőt, virágot termesztőknek. Átalányadót rónak ki a kettőnél több szarvasmarha, több mint tíz juh, több mint hat hízódisznó és a több mint 50 méhcsalád után is.

A hét elején Tánczos Barna szenátor és Korodi Attila képviselő a mezőgazdaságot érintő új adózási rendszerről egyeztetett a Hargita megyei gazdaszervezetek képviselőivel. A Hargita megyei kisgazdák korábban beadványban kérték a kormányfőt és a mezőgazdasági minisztert, hogy töröljék az átalányadót, vonják vissza a kisgazdákra vonatkozó vállalkozási kötelezettséget. Leszögezték: amennyiben kéréseik nem teljesülnek, útlezárással, majd bukaresti tüntetéssel fognak tiltakozni.

Tánczos szerint a parlamenti vakációban elfogadott, új kormányrendelet akár többszörösen is sújtaná a gazdákat, ellehetetlenítve ezzel a családi gazdaságokat. „Az érthetetlen gyorsasággal bevezetett új adózási rendszer az állattenyésztéssel foglalkozó személyeket akár háromszorosan is megadóztatja: egyszer az abraktakarmányokat hektár alapján, az állatokat a létszám után, és ha feldolgozással is foglalkozik a gazda, akkor a kész termék után is fizetnie kell. Az új rendelet nem veszi figyelembe a termőföld minőségét, sem az éghajlatot, nem tesz különbséget a déli és a hegyvidéki körülmények között” – mutatott rá a szenátor.

Tánczos Barna szenátor és Korodi Attila képviselő egyetértett a gazdaszervezetek által felvázolt javaslatokkal, és mindketten kijelentették, ezt fogják képviselni Bukarestben. „Hasznos konzultációs folyamatnak vagyunk a végén, amelyből két fontos következtetést vonhatunk le: a Ponta-kormány által javasolt adózási rendszer valóban aberráns, ezért el kell érnünk, hogy a lehető legrövidebb időn belül visszavonja. Ugyanakkor a gazdák nem zárkóznak el az adófizetési kötelezettségüktől, amennyiben az igazságos és méltányos” – jelentette ki Tánczos.

Korodi Attila szerint a kapkodás nem hoz jó eredményt. „Most a gazdaszövetkezetek, érdekképviseletek, szervezetek képviselőivel történt egyeztetések után egyértelműen kérni fogjuk a jogszabály eltörlését. Következő héten bemutatjuk a miniszterelnöknek és a pénzügyminiszternek, hol vannak benne a túlkapások. Egyértelművé tesszük: a gazdák tudják, ha jogalkotást akar a kormány, hogyan kellene ezt megtenni” – mondta a képviselő. Tánczos úgy véli, csak akkor lehet alkalmazható törvényeket hozni, ha azok úgy születnek meg, hogy a törvényhozók konzultálnak az érintettekkel. „Mi azért dolgozunk Bukarestben, hogy nélkülünk ne dönthessenek a vidéki emberekről és a gazdákról” – hangsúlyozta.

Gyergyai Csaba, www.kronika.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >