erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Megalakult a Háromszéki Fiatal Gazdák Szövetsége
2013. február 14. csütörtök
Share this!
Egyesületbe szerveződtek Háromszéken a 40 év alatti fiatal gazdák, akik úgy gondolják, hogy a mezőgazdaságban van jövő, jelenthet megélhetést. Az egyesület létrejöttét a Háromszéki Ifjúsági Tanács évek óta szorgalmazta, mivel meggyőződésük, hogy az itthon érvényesülni kívánó fiatalok erősíteni tudják a helyi közösséget - olvasható a szervezet közleményében.

A jelenleg 35 tagot számláló tömörülés partnerségben a megyei Agrárkamarával, a Mezőgazdasági Igazgatósággal, az Agro SIC-el, de további hazai és határon túli szakmai szervezetekkel is együtt kíván munkálkodni. Kiemelkedő célja a fiatal gazdák érdekeit képviselni, megjeleníteni, továbbá segítséget nyújtani abban, hogy a vidéki, mezőgazdasági termelést folyatató fiatalok ne hagyják el szülőföldjüket. A szervezet szeretné meghonosítani azokat a nyugati, bevállt modelleket, amelyeket a tagjai közül sokan megismertek az elmúlt években.

Az egyesület programjait a gazdák érdekében álló témakörökből szervezetten állítják össze, értve ez alatt a különböző konferenciákat, fórumokat, szakmai utakat. Mindezek mellett a gazdák közti kapcsolatteremtés és tapasztalatcserék jelentősége szintén fontos része a működésnek. A napokban tartott gazdafórumon, - amelyen részt vett Tamás Sándor, megyei tanácselnök, Édler András György a Kereskedelmi és Iparkamara vezetője, Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője és Grüman Róbert megyei tanácsos, a HÁRIT vezetője is - megválasztották a fiatal gazda szervezet elnökségét is. Elnöki tisztséget tölt be ifj. Orbán Miklós, illyefalvi gazda, végzettségét tekintve agrármérnök, alelnök a sepsiszentgyörgyi Grüman Csíki Alpár állattenyésztő mérnök és a kézdiszentléleki kertészmérnök, Szabó Gyula.

Az újdonsült egyesületi vezető, Orbán Miklós elmondta: “A csapat nagy része az agrárium valamely szakirányában végezte iskoláit itthon, de vannak, akik külföldön. Az iskolai, egyetemi éveket követően pedig többnyire a családi gazdaságban vették ki aktívan a részüket. Ma már jó páran saját, önálló gazdaságot hoztak létre és vezetik is azt. Mindezek kezdeményezésére és hozzáállásával jön létre ez a szervezet, amelynek bejegyzését még a napokban megkezdjük”.

www.transindex.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >