erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Készül a modern, piacokra való beléptető-rendszer
2013. február 14. csütörtök
Share this!
ImageÚj, piacokra való beléptető-rendszer kidolgozásán fáradozik a mezőgazdasági minisztérium, tudta meg a Gandul.info portál. Értesüléseik szerint azoknak a magánszemélyeknek, akik saját termelésű zöldséget vagy gyümölcsöt szeretnének értékesíteni a hazai piacokon, különleges kártyával kell rendelkezniük.

Úgy tervezik, aki ezután a piacokon árul, fel kell mutassa nemcsak a tanács által kibocsátott termelői engedélyét, hanem a mezőgazdasági termékek értékesítésére feljogosító könyvecskéjét is, plusz egy nagyokos kártyát annak a tervezetnek az értelmében, amelyet a tárca már feltett a honlapjára, és február 18-ig bárki hozzászólhat.

Mi az a piaci belépőkártya?

Első látásra kissé bonyolultnak tűnik, ugyanis a tervezet értelmében a romániai piacokon különleges helyeket fognak berendezni, ahol csak a magántermelők értékesíthetik a termékeiket, és legalább a piacok felét el kell foglalják. A belépés kártya segítségével történik majd, amelyik mellett ott kell legyen a termelői engedély és egy lap (!) a mezőgazdasági termékek értékesítésére feljogosító könyvecskéből. A kártya személyre szóló lesz, nem átadható, a termelői engedély alapján készítik el. A Gandul.info felkereste a minisztériumot, világítsák meg ennek a tervnek a fontos elemeit.

– A kártya tartalmazza majd a termék előállításának helyét, a termelő nevét és azt, hogy a szakmában megszokott gyakorlatnak megfelelően dolgozik-e – magyarázta az újságírónak Daniel Botănoiu, a tárca főtitkára. – Figyelnünk kell arra, hogy mi a normalitás, és az összes piaci szereplő egyenlő elbírálásának hívei vagyunk. Nekünk tudnunk kell, hogy minden egyes termék honnan indult, honnan származik, milyen mennyiségben – tette hozzá Botănoiu.

Hogyan működik majd?

A hazai piacokon megjelennek a szupermarketekből ismert elektronikus mérlegek, amelyek el lesznek látva kártyaolvasókkal, ezek fogják a termelőket azonosítani a kártyájuk alapján. A minisztériumi magyarázatok szerint a termelő azzal kezdi a napját, hogy ráteszi az ujját arra az ikonra, amelyik az eladni készített terméket, például a retket ábrázolja, aztán a kártyájára feltöltődik a termék mennyisége, amit majd a rendszer az eladások függvényében csökkent nulláig, amíg a készlet elfogy.

Tehát a cikkelyeket kidolgozó atyafi úgy képzelte leegyszerűsíteni a rendszert, hogy belépéskor azonosítják a kártyája alapján a kofát, és egyúttal a piacra bevitt termék mennyiségét is, hogy majd az eladások után (amelyeket vélhetően szintén a kártya segítségével kell regisztrálni) jól meg lehessen adóztatni. De arra nem igazán látunk megoldást, mi történik akkor, ha Kofa Julcsa termelő megjelenik reggel ötkor a magánpiacon a kártyájával, a mezőgazdasági termékek értékesítésére feljogosító könyvecskéjével és a termelői engedélyével, valamint 10 kötés hagymával, hét kötés retekkel, másfél mázsa pityókával, hat kiló paradicsommal, hogy tovább ne soroljuk, és mindezt regisztráltatni szeretné a kártyáján anélkül, hogy a mezőgazdasági minisztérium minimum egy brigádost és egy informatikust ki ne rendelne melléje? Arról nem is beszélve, hogy a tervezet szerint a piacokon értékesíteni szándékozó magántermelőket be kell jegyezni az adóhivatalhoz, hogy az áhított kártya birtokába juthassanak.

Willmann Walter, Székely Hírmondó, www.hirmondo.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >