erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Szorgoskodnak már a zöldségtermesztők
2013. február 13. szerda
Share this!
Lassan munkához látnak a vidéki kertészek, kezdődik a palántanevelés időszaka. Egyesek csíráztatják a magvakat, mások már a melegágyakat készítik, és van aki már elkezdte a talajkezelést a fóliasátrakban. A téli munkaszünetnek immár vége.

Ilyen meggondolásból is hívta össze a nyárádmenti zöldségkertészeket a Nyárádszeredába költözött Biokertész Csoport és a marosvásárhelyi Blondy kertészeti cég, hogy egy országos cég által forgalmazott új magvakat mutassa be számukra. Az egyesület székhelyén fogadták az érdeklődőket, összesen huszonegy nyárádszeredai, demeterfalvi, jobbágyfalvi és jobbágytelki kertész jelent meg. Nemcsak a növénymagvakat és a szükséges növényvédő és rovarirtó szereket mutatták be, hanem jótanáccsal is szolgáltak a talajkezelés, a magvak csíráztatása, palántaültetés, a támrendszerek kialakítása, növények metszése, a növényvédelem és tápanyaghasználat területén. A több mint háromórás találkozón azokra a konyhakerti növényekre fektettek hangsúlyt, amelyre nagyobb a piaci igény: paradicsom, paprika, káposzta, saláta, retek, uborka.

fj. Gombos Árpád szervező, a Biokertész Csoport elnöke portálunknak elmondta: elsősorban a vidéki kertészeket szeretnék összefogni, s ha képzések, tanácsadások révén elérik a termelés növekedését is, akkor később gondolkodhatnak a közös termékértékesítésben is. A találkozónak tájékoztató jelleget szántak, és úgy látja, hogy a gazdák sok hasznos új tapasztalattal és elégedetten távozhattak. A cél, hogy olyan növényfajtákat kezdjenek termeszteni, amely a betegségnek egyre inkább ellenáll, ezáltal kevesebb növényvédő szert kell használni és egészségesebb termék kerül a fogyasztóhoz. Amint az elnök elmondta, az egyesület a hónap végén előadássorozatot szervez az egészséges táplálkozás, az egészséges életmód területén is.

Azt is megtudtuk Nyárárdszeredában, hogy a helyi kertészeti főiskola (hivatalos nevén a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar Nyárádszeredai Tagozata) által szervezett hagyományos tavaszi kertészvásárra és magbörzére március 9-én kerül sor.

Gligor Róbert László,
www.szekelyhon.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >