erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Bő 1 milliárd eurót veszít a hazai mezőgazdaság
2013. február 11. hétfő
Share this!
A 2014-2020-as EU költségvetés szerint csökken a mezőgazdasági és vidékfejlesztési alap, pedig itt a legmagasabb a lehívási arány az országban - mondja Daniel Constantin.

Több pénzre lett volna szüksége Romániának vidékfejlesztésre, mint amennyit a 2014-2020-ra szóló EU-s költségvetés előirányoz - véli Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter, aki szerint 1,1 milliárd euróval csökken a támogatási keret.

"2007-2013 között 8,2 milliárd eurót kaptunk vidékfejlesztésre és mezőgazdasági támogatásokra, ez a következő költségvetési periódusban 7,1 milliárd euróra csökken. Ez a minden országot érintő általános megszorításnak köszönhető, amiről az EU-csúcson állapodtak meg, az Európai Bizottság eredeti javaslata szerint még apadt volna az alap" - mondta Daniel Constantin.

A tárcavezető szerint más területekkel ellentétben a 2007-2013-as időszakra előirányzott mezőgazdasági és vidékfejlesztési források már több, mint 50%-kát lehívták, ez pedig jelentősen növelte az ágazat versenyképességét.

Andrei Constantinescu a Ziarul Financiar hétfői vezércikkében azt írja, ez az arány a 2007-2013-as költségvetési ciklus végére elérheti a 70-80%-ot is, ami a legjobban teljesítő területnek számít. Szakértők szerint ugyanis Románia legfeljebb a számára előirányzott strukturális alap 25%-kát tudja lehívni a jelenlegi költségvetési ciklusban.

Daniel Constantin arról is beszélt, hogy bár nő a gazdáknak kiutalt hektáronkénti szubvenció értéke - 2020-ra 119 euróról 196 euróra -, de az eredeti terv szerint már 2018-ra erre a szintre emelkedett volna az európai hozzájárulás értéke.

(mediafax, zf, hírszerk.) / www.transindex.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >