erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Zöld lendület az agráriumban
2013. január 22. kedd
Share this!
Megduplázódott 2012-ben a biotermesztéssel foglalkozók száma Romániában: míg tavalyelőtt valamivel több, mint 10 ezer termelő szerepelt a nyilvántartásban, tavaly már 20 350 gazda foglalkozott ellenőrzött biogazdálkodással – jelentette be az Ökogazdálkodók Országos Szövetsége (Bio-Románia).

A Romániában eladásra kerülő élelmiszerek mintegy egy százaléka kapta meg a biotermékes minősítést. Tekintettel arra, hogy a világ bioterületének mintegy 22 százaléka az EU-ban található, nagy fejlődésnek számít, hogy Románia 2011-ben 300 000 hektár ökológiailag megművelt területtel rendelkezik, illetve ennyi területen folyt biotermesztés. A nyilvántartott adatok szerint Romániában egyre többen foglalkoznak ellenőrzött biogazdálkodással. Az országból főként a gabonafélék, az olajos magvak, az erdei gyümölcsök, a gombafélék, valamint a tejből, mézből és a napraforgóolajból előállított biotermékek kerülnek a külföldi piacokra.

A Romániában előállított bioélelmiszereken a gazdálkodók idéntől új csomagolócímkét használnak, mely igazolja, hogy ellenőrzött biotermékről van szó. Az elmúlt évben 200 millió euró értékben exportáltak biotermékeket a romániai gazdák, ez az érték kétszerese a korábbi évinek. Az itt előállított biotermékek legnagyobb részét Németországba, Olaszországba, Görögországba, Svájcba, Hollandiába és Franciaországba szállították. A mezőgazdasági minisztérium tervei szerint idén a biotermékek termesztésére használt terület 750 ezer hektárra nő.

www.kronika.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >