erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Kiskerti kalendárium
2013. január 22. kedd
Share this!
Image

Január

Télen először a gyümölcsfákat vegyük gondozásba. Tekintsük át az idősebb gyümölcsfák koronáját, és a száraz, egymást keresztező, sűrűn álló vesszőket, ágakat vágjuk ki, hogy a korona áttekinthető, szellős, napsütéses legyen. A moníliás gyümölcsmúmiákat le kell szedni a fákról és el kell égetni. Vágjuk le tőből a lisztharmatos, a levéltetves és a tűzelhalásos almafavesszőket! Ideje van a fák törzsének és vastagabb ágainak tisztogatására, mert a felváló kéregpikkelyek alatt a gomba spórák és a rovartojások sokasága talált téli búvóhelyet. A lekapart hulladékot gondosan össze kell takarítani és el kell égetni!

Február

Akármilyen hideg van, seperjük le a felhalmozódott havat az örökzöldek ágairól, mielőtt azok megroppannak. Ne felejtsük a madáretetőket sem feltölteni, hogy éhes barátaink ne érkezzenek kertünkbe feleslegesen.

Március

Már nyílnak a kora tavasz virágai: az erdőszéleken a sárga téltemető, az utak mellett az ugyancsak citromsárga martilapu, a bokrok tövében a hóvirág harangja és az illatos ibolya apró virága is. A mogyoróbokor kinyílott és rengeteg, sárga virágport szétszóró barkáival vonzzák a tekintetet, a sombokor és az aranyvessző tengernyi virága. Az ősszel vetett és kikelt mezei saláta talaját villás kapával fel kell lazítani, hogy a föld gyorsabban melegedjen fel és az apró növények mielőbb elkezdhessenek fejlődni. Az októberben kipalántázott, áttelelő, fejes salátának most nitrogén műtrágyázással segíthetünk. Az ősszel duggatott fokhagyma-gerezdek friss levelei már hajtanak, itt is porhanyítsuk meg a talajt. A sóska és a spenót vetésről szedjük le a fóliát, illetve a lombtakarást, hogy minél több meleget és napot kapjanak. A mángold és a rebarbara tövek is korán elkezdenek hajtani. Porhanyítsuk fel körülöttük a talajt. A most kiszórt műtrágya a leghatékonyabb! Használjunk nitrogén-pótlást péti sóval, ammónium-nitráttal vagy egyéb, gyári műtrágyákkal.

Április

Védekezzünk a talajlakó kártevők ellen!A nagyobb testű kártevők közül leggyakrabban a pajorok, a drótférgek, a lótücsök, és a bársonylegyek nyűvei szoktak gondot okozni. A nárciszok hagymáit csak akkor kell fölszedni, ha már túlságosan elterjedtek, sűrűn állnak vagy át akarjuk telepíteni őket. A krókusz és a kígyóhagyma hasonlóan viselkedik: őszig a lombjuk teljesen visszahúzódik.

Május

Elkezdődhet a levéltetvek elleni védekezés! A hárs is virágba borult, lassan kezdhetjük termését gyűjteni! Kitűnő teának, hurutoldó hatású. A paradicsomokat is elkezdhetjük szabadföldbe palántázni! A gyomok elleni védekezésnek is itt az ideje! Az orgona már virágzik, ezért vízigénye is kicsit megnő ez idő alatt!

Június

Júniusra már nemcsak a vízigény növekszik, de az éhség is. Ne felejtsük el a tápoldatozást a balkonládában, a zöldségeskertekben és a gyepnél egyaránt. A nyár beköszöntével a krátevők is egyre nagyobb tömegben jelennek meg. Ne felejtsünk el védekezni ellenük! A leanderek érzékenyek takácsatkára, pajzstetvekre ez idő alatt is. Júniusban már a kullancsokra is oda kell figyelni, háziállatokon, gyerekeken fokozottan ellenőrizzük a kullancsok megjelenését!

Július

A liliomhagymákat ilyenkor is ültethetjük. Főleg a madonna-liliom hálálja meg a mostani ültetést. A málna gubacsdarázs ellen is védekezni kell már, mert gyakorta megfigyelhető a hosszú hajtásokon a sok gubacs. A nőszirmokat ültessük el a kívánt helyre, majd alaposan öntözzük be, hogy minél hamarabb begyökeresedjenek.

Augusztus

Érik a füge! Kiváló gyümölcs frissen fogyasztva, bornak, lekvárnak, dzsemnek egyaránt! A nyáron megért gyümölcsöket tegyük el télire, készítsünk sok lekvárt, aszaljunk gyümölcsöket. Itt az ideje a burgonya felszedésének is. Ne feledkezzünk meg a parlagfűről, augusztusban van a legnagyobb parlagfű veszély!

Szeptember

Eljött az ősz, így gondolnunk kell a termények végső betakarítására és tárolásukra. Erre a célra legideálisabb a hűvös pince. A díszfüvek közül a pampafű óriási buzogányai most a legszebbek. Ezeket még a fagyok előtt vágjuk le, és a fagyérzékeny töveket lombbal, tőzeggel takarjuk be. A hamvaska fehér lombja és sárga virgaiban is gyönyörködhetünk még. Csak tavasszal vágjuk vissza! A fuksziák, szarkalábak és az őszirózsák még tömegben nyílik ilyentájt. Ősszel itt az idő a gombászásra is. Az erdőkben, mezőkön számtalan szebbnél szebb és finomabbnál finomabb gombát gyűjthetünk. Főzés, evés előtt vizsgáltassuk be szakértővel, mert a mérges gombákat könnyen össze lehet téveszteni az ehetőkkel! Vigyázzunk velük! Az edényes évelőket teleltetni kell, készítsünk teleltető sátrat, vagy vigyük le őket a hűvös pincébe. Ehhez készítsük elő őket: vágjuk vissza, és figyeljünk a gombabetegségek megjelenésére is. Időbe védekezzünk ellenük, akár télen is szükséges lehet a vegyszeres védekezés. Leandereket még kint hagyhatjuk a szabadban, egészen +5 fokig! Ettől sok kártevő elpusztul rajtuk, így megkíméljük magunkat a felesleges vegyszerhasználattól. Még a fagyok előtt ültessük el a szabadgyökerű gyümölcscserjéket! Ribizli, málna, szeder ilyenkor ültetendő. Vessük el jól előkészített ágyás földjébe az áttelelő fejes saláta és a spenót magját. Nitrogén tartalmú műtrágyából készített tápoldattal öntözzük meg a fodros kel és a kínai kel töveket. Szüreteljük le a beérett téli almát és a téli körtét. Az érettség biztos jele, hogy a magok színe barna! A leszedett gyümölcsöt haladéktalanul tegye hűvös helyre, akár pincébe betárolva. A kardvirág hagymagumóit szedjük fel, a sárguló leveleket arasznyira vágjuk vissza. Ha a nyár folyamán gombabetegséget észleltünk, akkor mártsuk a hagymagumókat néhány percre 2%-os rézgálic, vagy 1%-os bordói lé oldatba. A megszikkadt hagymagumókat tároljuk hűvös, szellős, fagymentes helyen. A száraz és forró nyáron a levéltetvek új nemzedékeket hoztak létre. Most is permetezni kell a fertőzött növényeket. Az öntözést ne hagyjuk abba, ahol van öntözésre alkalmas víz, azt hasznosítsuk!

Október

Az őszi trágyázás ideje is eljött. A szelídgesztenye megérett, már gyűjtögethetők a szúrós, de igen finom termések! A szőlő ültetésére a legalkalmasabb időszak a szeptember vége, október eleje! Szőlő ültetésre fel! A krizantém most bontja virágait! Az őszi lemosó permetezéshez válasszunk száraz időjárású napokat!

November

Novemberben se feledkezzünk meg a gyümölcsfákról. A beteg részeket vágjuk le, a fán maradó terméseket szedegessük le, mert kedvező táptalaja lehet a gombabetegségeknek. Pincében elkezdhetünk laskagombát termeszteni!

December

Már decemberben elkezdhetjük tervezni a következő évi veteményt! Talán ez a hónap a legkevésbé mozgalmas, bár így is akad mindig tennivaló. Csíráztassunk magvakat vitaminsalátához, és együnk sok déligyümölcsöt! Kezdjünk utánajárni, hol lehet kapni komposztálót, vagy akár kerti pavilont, tervezzük meg az új kerti bútorokat, tájékozódjunk az internetről, vagy a szakáruházakban. Ilyenkor elvihetjük a fűnyíró pengéjét megéleztetni, hogy vidáman és élesen köszöntse az új évet, a friss vágnivalót. Tisztítsuk meg a kerti eszközöket is, megérdemlik!

Összeállította: Topor Erika
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
Következő >