erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Segítene a helyi termelőkön a kormány új határozattervezete
2012. november 07. szerda
Share this!
ImageKétkedve fogadták a szakemberek a kormány új határozattervezetét, mely szerint ezentúl csak a zöldség- és gyümölcstermelő magánszemélyek árulhatnák termékeiket az ország piacain. A tervezet szerint a vállalkozók számára külön, pénztárgépekkel ellátott részleget alakítanának ki.

A határozattervezet továbbá azt is kimondja, a piacokon áruló magánszemélyeknek és a vállalkozóknak is rendelkezniük kellene érvényes termelői engedéllyel. Ezzel az intézkedéssel a kormány a hazai termékek piacát próbálja fellendíteni, de a termelőknek is segítene, hiszen drágábban értékesíthetnék termékeiket, mint amennyiért a viszonteladók felvásárolják tőlük. A kormány szerint az államnak is jelentős a vesztesége amiatt, hogy a hazai termékeket nem a termelők, hanem a viszonteladók árusítják.

A krumplit elfelejtették…

Könczei Csaba, a Kovászna megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője úgy véli, a kistermelőket mindenképpen segíti a kormány határozattervezete, azonban hiányolja, hogy a tervezetből kimaradt a krumpli, holott ezt a kultúrát veszélyezteti legjobban a feketekereskedelem. Könczei Csaba elmondta, hivatalosan is jelezni fogják, hogy a határozatba vegyék be a burgonyatermesztőket is. A vásárlók és a települések szempontjából viszont nem jelent előnyt a kormány határozattervezete, szögezte le a Krónika megkeresésére Tóth Birtan Csaba.

A piacgondnokságot is ellátó sepsiszentgyörgyi köztisztasági vállalat igazgatója hangsúlyozta, a viszonteladók csak Sepsiszentgyörgyön több száz munkahelyet teremtettek, ugyanakkor a vásárló mindig el tudja dönteni, hogy közvetlenül a termelőtől vásárolja az ismert eredetű, belterjes kisgazdaságban megtermelt zöldséget és gyümölcsöt, vagy megveszi a viszonteladótól. „A kereskedők kiszorításával a vásárlóközönség egy része átpártol a nagyáruházakhoz” – mondta az igazgató, aki szerint a kormány intézkedésével munkahelyek szűnnek meg, és csökkeni fog a piacok forgalma.

Sepsiszentgyörgyön fontosnak tartják, hogy a helyi termelőket ösztönözzék, ezért a piacon az asztalfoglalásnál a sepsiszentgyörgyiek 50, a háromszékiek 20 százalékos kedvezményben részesülnek. Ennek ellenére a piacon árulóknak csak egyharmada helyi termelő, és ezen az arányon évek óta nem tudnak javítani. A falvakon is létrehozták a piacokat, de ott sem tolonganak a helyiek. A kistermelők gyakran otthonról értékesítik a portékájukat, nem viszik be a piacra.

Szkeptikusak a szakemberek

A Szatmár megyei agrárszakemberek viszont dicséretesnek tartják a kormány arra irányuló törekvését, hogy előnyben részesítse az őstermelőket portékájuk piacon való értékesítésében, azonban nem bíznak abban, hogy a napokban nyilvánosságra hozott kezdeményezés valóban eredményes lesz. A gond ugyanis eddig is az volt, hogy az ügyeskedők találtak kiskapukat. Fodor István, a Szatmár megyei agrárkamara vezetője úgy véli, hogy a viszonteladók a jövőben is tudnak majd kistermelői engedélyeket szerezni a polgármesteri hivataloktól, így továbbra is ők árulnak majd a zöldségpiacokon az őstermelők helyett, akiket egyébként változatos eszközökkel szorítanak ki a standokról.

A szakértő annak a rendeletnek a hatékonyságában sem bízik, mely előírja, hogy a jövőben az árulni kívánóknak bizonyítaniuk kell, hogy rendelkeznek termőterületekkel. A földtulajdonosok ugyanis nemcsak maguk árulhatják terményeiket, de feljogosíthatnak más személyeket is, akik ezáltal felhatalmazást nyernek zöldségek és gyümölcsök piaci értékesítésére.

Fodor István szerint a Szatmár megyei gazdáknak óriási konkurenciát jelentenek magyarországi kollégáik, akik a kedvezőbb támogatási rendszer előnyeit kihasználva, olcsóbban tudnak azonos minőségű termékkel megjelenni a piacokon. Az agrárkamara elnöke úgy véli, a szatmárnémeti piacokon a kínált gyümölcs 80-90 százalékban származik magyarországi termelőktől.

www.kronika.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >