erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Komlótlan állapotok  Importnövénnyel ízesítik a sörünket
2012. október 25. csütörtök
Share this!
ImageA sörgyárak kapkodnak a komló után, és hajlandók 6 ezer eurót is lepengetni egy hektárnyi komlótermésért, írja az agrointel.ro portál. Egyetlen egy farmer állítja elő a kínálat 50 százalékát, Acaţiu Mora.

Valószínű, sokunknak feltűnt, hogy a hatalmas romániai sörfogyasztás mellett alig lehet látni komlót termelő parcellákat, holott elvileg fejenként évente 88 liter sört is elfogyasztunk. A hazai komlótermelők tucatnál kevesebben vannak, hol­ott hektáronként 5-6 ezer eurót lehet kasszírozni a termés után. Amíg azonban termőre fordul, sok türelem kell és pénz, mert három évig működtetni kell a befektetést az első betakarításig.

Ma az országban nagyjából 250 hektáron termelünk komlót, ebből a helyi söripar szükségletének 15 százalékát lehet fedezni, de létezik még 600 hektárnyi infrastruktúra, állítja Acaţiu Mora, a komlótermelők egyesületének elnöke. Összehasonlításképpen 1989 előtt Romániában 2700 hektáron termeltek komlót. Acaţiu Mora azt mondja, egy hektárnyi komló megfelel 20-25 hektárnyi gabonának, de az a probléma, hogy az újratelepítés hektáronként 5-6 ezer euróba kerül az első évben, s a következő kettőben kell még 4-5 ezer, míg a pénzt alig 3-4 év múlva lehet „kivenni”. Addig meg ki kell bírnia a termelőnek, magyarán más forrásból kell megélnie, mert ez egy hosszú távú befektetés.

www.hirmondo.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >