erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Románia korlátozni fogja a külföldiek földvásárlását
2012. október 15. hétfő
Share this!
ImageA termőföldpiac 2014 január 1-jén életbe lépő liberalizációja után Románia korlátozni fogja a külföldiek földvásárlását – jelentette be hétfőn Daniel Constantin agrárminiszter.

Mint mondta, 2013-ban az Állami Birtokok Ügynökségét felkészítik, hogy döntő szereplővé váljon a termőföldpiacon – ennek a hivatalnak kell majd engedélyeznie, hogy külföldi magánszemélyek földet vásárolhassanak Romániában. A miniszter hangsúlyozta: több EU-tagállam is korlátozza a földvásárlást. Nemrég Orbán Viktor magyar miniszterelnök jelentette be, hogy a készülő új földtörvény véget vet a külföldiek földvásárlásának, visszaszerzi „a zsebszerződéssel kilopott földet”, és megvédi a termőföldet a spekulánsoktól és a bankároktól.

Daniel Constantin hétfőn sajtótájékoztatón emlékeztetett, hogy Románia uniós csatlakozási szerződése értelmében 2014-től liberalizálni kell a termőföldpiacot, és hogy a jelenlegi szabályozások szerint külföldi magánszemélyek nem vásárolhatnak földet Romániában.

Több uniós tagállam mintájára Románia is korlátozni fogja a nem román állampolgárok földvásárlását, hogy ezáltal elősegítse a hazai termelők versenyképességét a többi európai agrárszereplővel szemben – mondta a miniszter. Fontosnak nevezte ugyanakkor, hogy az agrárágazatban is jelen legyenek a külföldi befektetők, azzal a feltétellel, hogy az adókat és illetékeket Romániában fizessék, és a profitot sem vigyék el az országból.

Romániában egyébként mintegy 800 ezer hektárnyi termőföld van külföldi magánszemélyek vagy cégek haszonbérletében.

A legutóbbi mezőgazdasági összeírás adatai szerint Romániában 2010-ben összesen 13,3 millió hektárnyi terület számított termőföldnek, ebből 8,3 millió hektár szántóföld.

Magyarország nem csak korlátozni, hanem megtiltani kívánja, hogy külföldiek földet vásároljanak. Orbán Viktor magyar miniszterelnök szombaton azt mondta a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) ifjúgazda-tagozatának ceglédi kongresszusán, hogy a készülő új földtörvény teljes egészében véget vet majd a külföldiek földvásárlásának, visszaszerzi „a zsebszerződéssel kilopott földet”, megvédi a termőföldet a spekulánsoktól és a bankároktól is, és korlátozza a nagybirtokot.

A külföldiek termőföldszerzéséről szólva Orbán Viktor nyomatékosította: az új földtörvénnyel ez „be van fejezve, nincs, nem lesz”. A kormány ugyanazokat a mechanizmusokat alkalmazza majd, mint Franciaország és Ausztria. „Aki a nyugati határszélről jött, az menjen át az osztrák területre, és próbálkozzon meg” ott a termőföldvásárlással; egy négyzetmétert nem tud majd venni – mondta.

A földtörvény céljai között említette „a zsebszerződéssel kilopott földek” visszaszerzését is, ugyanis bár újakra nincs lehetőség, de a régi zsebszerződéseket is ellenőrzés alá veszik, és megszüntetik őket - tette hozzá.

A jogszabály harmadik fontos eleme, hogy megvédi a termőföldet a spekulánsoktól és a bankároktól, továbbá – folytatta a miniszterelnök –, „korlátozzuk és visszametsszük a nagybirtokot”, a birtokarányok módosításának célja pedig a középbirtokosság megerősítése.

www.kronika.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >