erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Székely bor: kevés lesz, de jó
2012. október 12. péntek
Share this!
ImageA példátlan szárazság miatt a szokásosnál jóval kevesebb szőlő termett a Hargita megyei szőlősökben. A gyümölcs minősége viszont átlagon felüli, ugyanis a szárazság miatt magas a cukortartalma, így finom, jó minőségű borok lesznek az idén termett szőlőkből – ígérik a termelők.

Hargita megyében mintegy 35 hektárnyi területet foglalnak el a szőlősök, ezek túlnyomó többsége Székelykeresztúr környékén található. A szőlő szárazságtűrő növény, de még ez is megsínylette az idei aszályt, a termés menynyiségileg gyengébb, viszont a minőség tekintetében jobb az átlagosnál – vázolta az általános helyzetet Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság vezetője.

Ezt erősítette meg Jakab Árpád, a székelyudvarhelyi növényvédelmi központ munkatársa is, hozzáfűzve, hogy növény-egészségügyi szempontból jó volt az idei esztendő, ugyanis a szárazság megakadályozta a különböző betegségek elterjedését. A tartós csapadékhiány miatt viszont a sokévi átlagnak csak 60-70 százalékát éri el az idei termésmenynyiség, a szőlőszemek kevésbé lédúsak, a szokásosnál kisebbek, és a fürtök sem annyira tömöttek, de cukortartalmuk átlagon felüli – mondta el a szakember.

Sok szőlőtermelő panaszkodik, hogy a szárazság miatt megaszalódtak a szőlőfürtök, de ez voltaképpen a szőlész hibája, hisz aki gondozta a töveket, annak lett szőlője, mert a megfelelően gondozott növények nem sínylették meg a szárazságot – magyarázta Mészáros Domokos szőlész-borász, akinek Rugonfalva határában hatvanáras szőlőse van. Azt ő is elmondta, hogy a csapadékhiány miatt idén száz kilogramm szőlőből csak ötvenliternyi mustot sikerült kipréselni a korábbi években mért 60-70 literes átlaghoz képest, tehát idén kevesebb a szőlőlé, de az jobb minőségű a szokásosnál.

A borversenyeken is gyakran részt vevő gazda hét nemes szőlőfajtát termeszt, és még néhánnyal kísérletezik, ezek között van olyan háromféle piros szőlőfajtából préselt must, aminek a cukortartalma meghaladja a 18 százalékot, sőt a szürkebarát esetében eléri a 20-21 százalékot – mondta az idei terméssel kapcsolatban a szakember, azt is hozzáfűzve, hogy a legmagasabb cukortartalmú mustot, 22 százalékosat, négy évvel ezelőtt préselte Bianca szőlőből, de akkor a szürettel október második feléig várt.

Mészáros Domokos szerint jó bor lesz az idén termett szőlőből, a klimatikus viszonyok amúgy is egyre kedvezőbbek a szőlőtermesztéshez, mert miközben hagyományosan Székelykeresztúr környéke képezte a régió bortermő vidékének határát, az utóbbi években az időjárási változások következtében már a magasabban fekvő Székelyudvarhely közelében is jobban megteremnek, és jó minőségű termést hoznak a szőlőtövek.

A Keresztúr környéki boroknak jó a savtartalmuk, és ha a szőlősgazdák az érésre is kicsit jobban odafigyelnének, valamint a madarak által okozott károktól vagy az elszáradástól tartva nem kezdenék meg a szüretet gyakran már szeptember elején, akkor nagyon jó minőségű borokat tehetnének az asztalra – véli Mészáros Domokos, hozzáfűzve, hogy a tokajitól a villányiig számos magyarországi borvidék terméséből készült bort kóstolt már, de állítja, hogy megfelelő szabályozással a Székelykeresztúr környékén termett szőlőből is olyan jó minőségű borokat tudnak készíteni, amelyek az anyaországi neves borfajtákat is „megszorongatja”.

Széchely István, www.kronika.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >