erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Hektáronként csupán 100 lejjel segíti a minisztérium az aszály miatt károsult gazdákat
2012. október 04. csütörtök
Share this!
Image November elsejétől folyósítja az aszálykárok kompenzálására igényelhető támogatást a Mezőgazdasági és Intervenciós Kifizetési Ügynökség (APIA), az igényléseket október 15-éig fogadják – közölte a mezőgazdasági minisztérium.

A támogatásra termelői engedéllyel rendelkező gazdák, magán- és családi vállalkozások jogosultak, amelyek a 44/2008-as sürgősségi kormányrendelet alapján jöttek létre. Az aszálykár-támogatás értéke hektáronként 100 lej.

Az aszálykár-támogatási kérvényeket a megyei mezőgazdasági igazgatóságokhoz kell benyújtani az igénylő személyazonossági igazolványának a fénymásolatával, a 2012-re érvényes területalapú támogatás előzetes igénylésének a másolatával, a mezőgazdasági nyilvántartó eredeti bizonylatával együtt, ami az igénylőnek a jogosultságát, illetve az általa megművelt területre vonatkozó adatokat tartalmazza.

Amennyiben a támogatást kérők nem rendelkeznek az előzetesen benyújtott területalapú támogatás igénylésének az APIA által kibocsátott másolatával, a megyei központokban hétfőtől péntekig 8 és 16 óra között állnak a gazdálkodók rendelkezésére. Ugyanakkor azt is közlik, hogy a 2011-re láttamozott, úgynevezett életjáradék-kiskönyvek tulajdonosai számára elkezdték a járadék kifizetését, amit folyó év november 30-áig be kívánnak fejezni. Könczei Csaba, a Kovászna megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője elmondta, Háromszéken már a nyilvántarott gazdák több mint 30 százaléka kért támogatást. Mint közölte, csak az elmúlt napokban több mint 2000 kérvényt iktattak, ez a szám várhatóan nőni fog a napokban is. Könczei Csaba szerint a szárazság okozta károk enyhítésére nyújtott kormánytámogatás nagyon kevés, egyáltalán nem segíti a gazdákat.

Rámutatott, akinek legalább egy hektár földje van, jogosult a hektáronként 100 lej kárpótlásra, de a támogatást csak legtöbb tíz hektárig folyósítják, tehát akinek 10 hektárnál több földje van, ezer lejt kap. „Ez Háromszéken nem enyhíti a gazdák kárát, hiszen a térségre jellemző krumpli- és cukorrépa-kultúrákra sokkal több pénzt kell befektetni, mint a gabonaföldeken” – mondta Könczei Csaba.

www.kronika.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >