erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Soha nem volt kisebb krumplitermés
2012. szeptember 22. szombat
Share this!
ImageA rendkívüli szárazság miatt idén nagyon kicsi a krumplitermés Hargita megyében, jelentette be Török Jenő a mezőgazdasági és vidékfejlesztési igazgatóság vezetője, elmondása szerint a hektáronként átlagtermés 8,8 tonna, majdnem háromszor kisebb, mint tavaly.

A szakértők szerint Hargita megyében nem volt ilyen mértékű szárazság 1946 óta, és hatalmas károkat okozott a burgonyatermelőknek.

„Soha nem volt ilyen kicsi a krumplitermés. Én 33 éve vagyok itt, de ilyen gyenge termés, mint idén ősszel soha nem volt. Vannak olyan területek ahol 16-18 tonna termett, de csak ott, ahol csúcstechnológiát alkalmaztak, megfelelően kezelték a földet, máshol csak 4 tonnát takarítottak be hektáronként. A megtermett mennyiség nagymértékben függött a fajtától, a talajtól, és attól, mennyi eső esett, mert az a nagyon kevés csapadék sem esett egyenletesen a különböző régiókban”, magyarázta Török Jenő.

A Hargita megyei mezőgazdasági igazgató hangsúlyozta, a krumplitermés kétharmada kicsi és közepes, kizárólag magnak és takarmánynak használható, nagyon kis mennyiség alkalmas emberi fogyasztásra.

Ilyen körülmények között a krumplitermelők nehezen tudnak eleget tenni a megkötött szerződéseknek és a terméssel szavatolt banki hitelek törlesztésének.

„A legérintettebbek a nagytermelők és Hargita megyében ez az egyik alaptermény. Nem tudnak törleszteni azok, akiknek hitelük van – vagy a bankban, vagy annál, akinek leszállítanák a termést –, illetve azok sem, akik még nem fizették ki a teljes összeget, például, a műtrágyáért. Ugyanakkor a tavalyi év sem volt kedvező a krumplitermelőknek, sok termett ugyan, de alacsony volt az ár és a termés egy részét nem tudták értékesíteni”, fejtette ki Török.

Év elején a burgonya kilójának ára a termelőnél 50 bani volt, most 90 baniért, 1,1 lejért lehet beszerezni a fogyasztásra alkalmas krumplit, 30-40 bani a vetőburgonya és a takarmányburgonya ára.

A szakértők szerint az ár jó, de már nem emelkedik jelentősen az import miatt.

Az idézett forrás azt is elmondta, hogy a Mezőgazdasági Minisztérium által a szárazság okozta károk enyhítésére kezdeményezett két intézkedés nem segít jelentős mértékben a termelőkön.

„Létezik a Minimis program, a 897-es kormányrendelet szerint, amely értelmében 100 lejt adnak hektáronként 10 hektárig és növelik a hektáronkénti szubvenciót is. A két intézkedés együtt 330 lejt jelent hektáronként és ez valamelyest fedezi a veszteségeket. Elég szép összeg a gabonatermelőknek, de nem elegendő a krumplitermelőknek, mert nagyon nagyok a kiadásaik, ez hektáronként 7000 lejtől 15 000 lejig terjed, míg az egyszerű terményeknél, a gabonáknál a kiadások nem haladják meg az átlag 2000-2500 lejt, azaz ötször kisebbek, mint a krumplinál”, mondta el a Hargita megyei igazgató.

A továbbra is tartó szárazság most már a jövő évi termést is veszélyezteti.

„Csak por van a mezőn, a lehullott eső egy centire sem hatolt be a talajba. Ha nem esik, nagyon nehéz lesz előkészíteni a talajt az őszi búzának és más ősszel elvetett terményeknek és nem kel majd ki semmi, ami pedig mégis kikel az egyenetlen lesz. Csak reménykedni tudunk, hogy októberben lesz eső”, mondta Török Jenő.

Hargita megyében körülbelül 10 500 hektáron termesztenek krumplit.

Mostanáig a termés felét takarították be.

(Mediafax) / www.nyugatijelen.com
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >