erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Gyümölcsfesztivál Székelyudvarhelyen: válasz a válságra
2012. szeptember 20. csütörtök
Share this!
Szakmai konferenciával kezdődik ma Székelyudvarhelyen a negyedik alkalommal megrendezendő gyümölcsfesztivál. A közösségi gazdálkodásra épített kezdeményezés mozgalommá nőtte ki magát: a háromnapos rendezvényen többek között lekvárokat, szörpöket, gyümölcslevet, friss gyümölcsöt, aszalványokat, teafüveket és házi süteményeket kínáltak.

A termékeiket áruba bocsátó udvarhelyszéki községek képviselői nemcsak sok ínycsiklandozó finomságot fognak kínálni, hanem sajátos népviseleteiket, táncaikat, népi játékaikat és népdalaikat is bemutatják az érdeklődőknek. „A Székelygyümölcs elnevezésű projektünk a közösségi gazdálkodásra épített mozgalom egyre bővül, de ugyanakkor növekszik a felelősségünk is, mert nagy a tét, hiszen ez a mi székely válaszunk a válságra, a szülőföldön való megmaradás veszélyeztetésére” – fogalmazott Orbán Árpád, a Civitas Alapítvány regionális igazgatója.

Pakot Mónika, a Civitas Alapítvány projektvezetője kiemelte: a szervezőcsapat célja az volt, hogy az immár hagyományosnak számító programokat a megszokott színvonalon tudják megrendezni idén is. Elmondta: a rendezvényen idén 18 udvarhelyszéki település képviselteti magát. A hagyományhoz híven a gyümölcsfesztivál csütörtökön a Természeti értékeink – közösségünk jövője című konferenciával veszi kezdetét a székelyudvarhelyi Művelődési Házban, ahol belföldi és külhoni előadók osztják meg tapasztalataikat.

A látogatókat többek között kiállítással várják, ahol régi, hagyományos szüretelő és gyümölcsfeldolgozó eszközöket tekinthetnek meg az érdeklődők, ugyanakkor a Gyümölcsöző értékeink című fotópályázatra érkezett fényképekből rendezett tárlat is megtekinthető lesz. Továbbá az udvarhelyi minifocipályán felállított színpadon több mint 20 produkcióval várják az érdeklődőket. Szombaton élőzenés szabadtéri táncház is lesz, és tekintettel a tavalyi nagy sikerre, ezúttal is játszóházat szerveznek a gyerekeknek, de lesz a vidék gyógynövényeiről szóló előadás, továbbá gyümölcstermesztési tanácsadás is.

A rendezvényt ötletgazdája, a Civitas Alapítvány közlése szerint az udvarhelyszéki gyümölcsfesztiválra az elmúlt évben közel 15 ezren látogattak el, a rendezvény keretében 17 udvahelyszéki település képviseltette magát.

www.kronika.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >