erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Achim Irimescu államtitkár előnyösebb hitelezési rendszert ígér a gazdáknak
2012. szeptember 20. csütörtök
Share this!
A bürokrácia csökkentését ígéri a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium, melynek révén a tárca tervei szerint a kedvezményezettek könnyebben le tudják majd hívni a mezőgazdasági és vidékfejlesztési célokra rendelkezésre álló összegeket.

Erről Achim Irimescu államtitkár beszélt szatmárnémeti látogatása alkalmával. Az államtitkár leszögezte: mindenképpen könnyíteni kell a pályázati rendszeren, mivel Románia sereghajtónak számít e tekintetben EU-s szinten. A mezőgazdasági minisztérium felmérése szerint a 2007–2013-as költségvetési időszakra előirányzott összeg alig felét sikerült lehívni, azaz mindössze 7,6 milliárd eurót.

„Eléggé komplex az Európai Unió pályázati rendszere, mivel el akarják kerülni a visszaéléseket, mi viszont pápábbak vagyunk a pápánál és még jobban elbonyolítottuk az eljárást” – magyarázta az államtitkár, ígéretet téve arra, hogy a jövőben hathatósabban támogatják majd az igénylőket. Mint kifejtette: egyrészt a bürokráciát csökkentik, másrészt pedig segítenek abban, hogy a pályázók könnyebben jussanak hitelekhez.

Arról is beszélt továbbá, hogy egy új országos vidékfejlesztési tervet kívánnak kidolgozni, melyben nagy hangsúlyt fektetnek majd arra, hogy a prioritások valóban a szükségleteknek megfelelően legyenek meghatározva. Mint ígérte, az új terv összeállításában a felmérések és a statisztikai adatok mellett figyelembe veszik a helyi önkormányzatok, illetve a szakértők véleményét is.

Irimescu szerint öszszevonják a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökséget (APIA) a Vidékfejlesztési és Halászati Kifizetési Ügynökséggel (APDRP), a pályázati ügyintézéssel foglalkozó alkalmazottak számát pedig 50-nel növelik országos szinten, melyből 10 jut majd a szatmári regionális irodának.

Az államtitkár többek között a Szatmár megyei települések polgármestereivel és mezőgazdasági vállalatok képviselőivel is találkozott, akik arra panaszkodtak, hogy a víz- és csatornázási rendszerek kiépítését támogató vidékfejlesztési projektekből nem finanszírozható a lakosság hálózatra való csatlakoztatása és nem fizethetik az árkok és a kapukhoz vezető hidak kialakításával kapcsolatos költségeket sem, ezért ezeket kénytelenek az önkormányzat kasszájából fizetni, ami nagyon megterheli a költségvetést.

Babos Krisztina, www.kronika.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >