erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Román termékstandokat követel az agrártárca
2012. szeptember 08. szombat
Share this!
ImageA mezőgazdasági minisztérium kötelezné a hipermarketeket, hogy külön standot hozzanak létre a romániai élelmiszeripari termékeknek – jelentette be Daniel Constantin. A mezőgazdasági miniszter közölte, a kormánynak jogában áll olyan jogszabályt hozni, melynek értelmében a nagy üzletláncok számára kötelezővé válna a romániai termékek értékesítése és népszerűsítése.

„Az eredeti terv az volt, hogy kidolgozzunk egy olyan jogszabályt, mely arról rendelkezne, hogy a hipermarketek 20 százalékarányban romániai termelőktől vásároljanak árut, ezt azonban az európai uniós törvénykezés nem engedi. Egyébként a legnagyobb bevásárlóközpontokban árult gyümölcsök és zöldségek alig negyede, a tejtermékeknek pedig mintegy fele származik belső termelésből – derül ki a WWF által készített Retailer Scorecard elnevezésű elemzésből. A felmérés során a szakemberek a hazai piacon található, 10 legfontosabb szupermarket termékeit vizsgálták.

Mint kiderült, a bevásárlóközpontok a tojás 99 százalékát hazai termelőktől szerzik be, a tejtermékekből pedig a gazdák az üzletláncok igényelte mennyiség 67 százalékát biztosítják. Ezzel szemben a polcokon lévő zöldségek és gyümölcsök mindössze 26,8 százaléka terem Romániában. Daniel Constantin továbbá közölte, köz- és magánszféra közti partnerségek létrehozásával karolná fel a gazdákat az állam, amelyek raktárakat biztosítanának a termelőknek, így csökkenne a zöldségek és gyümölcsök ára. „A kultúrák létesítésének késése és a piaci szervezettség hiánya miatt a zöldségek és gyümölcsök termelői és piaci ára közt hatalmas a különbség. Ezért létre kell hozni, és ösztönözni kell továbbra is a termelői csoportosulásokat, hogy minél több gazda tartozzék a szövetkezeti hálózatba.”

„A termelők a termeléssel foglalkozzanak, ahogy ez normális, a raktározó, az eladó pedig a termények eladásával. Így olcsóbb és jobb minőségű termékeink lesznek, valamint a gazdák azzal foglalkoznak, amit tanultak, és élvezik annak profitját” – mutatott rá a miniszter. A gazdasági mutatóktól függően ezeket a szövetségeket 5–10 éves megvalósulási periódusra osztotta be a tárcavezető. Szerinte, ha fejlődőképesek lesznek a partnerségek, akkor az állam visszalép, és a szövetségekre hagyja a raktárakat.

www.kronika.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >