erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Nem olcsó, de finom a román dinnye
2012. augusztus 07. kedd
Share this!
ImageKóstolni lehet, alkudni viszont nem – mondják a dinnyeárusok a sepsiszentgyörgyi piacon, hiszen a nagy szárazság miatt kevesebb az idei termés. Az árusok többsége a déli megyékből érkezett, és több standot is bérel a piacon, hogy eladhassa a gyümölcsöt.

Galac megyéből jöttek a legtöbben, van, aki egész családjával költözött Sepsiszentgyörgyre a dinnyeszezon idejére, ők sátorban vagy autóban alszanak, nappal pedig kínálják az édes gyümölcsöt. Az árak a tavalyihoz képest nem sokat változtak, de így is jóval drágább, mint a saját megyéjükben kínált áru. Vasile Bolodoşi Galac megyéből, Pechea községből érkezett és már öt hete vált „sepsiszentgyörgyi lakos” belőle. Elmondása szerint ő az árus és a csősz is, hiszen a megmaradt dinnyékre vigyázni kell éjjel, nappal pedig kínálni, kóstoltatni az emberekkel.

„A dinnye eladásának titka a kóstolás, én mindig megkínálom a vásárlókat, akkor is, ha nem vesznek semmit. De holnap talán visszajönnek. A mi dinnyéink frissek, meg lehet nézni a szárát is, amit emiatt hagyunk rajta. Ha száraz, akkor a dinnye régi és kevésbé lédús, de fontos figyelni a héjára is. Ha vékony a dinnye héja, akkor jól választottunk. Javaslom mindenkinek, hogy lékeltesse meg a dinnyét, így nem kap zsákbamacskát” – látott el tanácsokkal a 62 éves árus. Vasile Bolodoşi azt is elmondta, hetente egyszer hoz friss árut a veje, a maradékot pedig a család által hizlalt disznókkal etetik meg.

Amit nem hoznak el Székelyföldre, azt az út szélén árulják otthon a községben, igaz féláron a szentgyörgyihez képest. Az árusok nem panaszkodnak a nehéz körülmények ellenére sem, viszont alkudni sem lehet az árból: a sárgadinnye kilója 2,5 lejbe, a görögdinnye kilója pedig 1,5 lejbe kerül.

Both Ildikó, www.szekelyhon.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >