erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Kiszorították a piacokról az őstermelőket
2012. augusztus 05. vasárnap
Share this!
ImageHáttérbe szorulnak az őstermelők az erdélyi és partiumi piacokon. Bár egyes önkormányzatok különböző kedvezményekkel próbálják segíteni a helyi gazdál-kodókat, az egyébként szükséges fejlesztések miatt drágítaniuk kell az asztalok, standok bérleti díját, amit sok kistermelő nem tud megfizetni.

Fenntartják az őstermelőknek biztosított kedvezményt a sepsiszentgyörgyi piacokon, ahol augusztustól több bért fizetnek az árusok. Tóth Birtan Csaba, a sepsiszentgyörgyi piacgondnokságot is ellátó köztisztasági vállalat igazgatója lapunknak elmondta: a drágítás oka, hogy emelkedett az üzemanyag ára, és nőtt az ágazati minimálbér.

Hozzátette, minden évben kénytelenek megemelni a piaci díjszabást, különben veszteséges lenne a jelenleg éppen szinten tartott önkormányzati vállalat. A piacfelügyelő cég javaslatára az önkormányzat szavazta meg az új, megemelt tarifákat. Az igazgató elmondta, általában áprilisban drágítottak, most ezt a helyhatósági választások utánra kellett halasztani.

Az árnövekedés Sepsiszentgyörgy öt piacára és a belvárosi virágárusasztalokra is érvényes, egyedül a Csíki negyedbeli piacon nem drágítottak, mert ott gyérebb a forgalom, és a szerényebb keresetűek vásárolnak. A központi piacon egy asztal bérlése ezentúl napi 8 lejbe kerül az eddigi 7 lej helyett, ha hosszabb időre bérlik, és 11 lejbe, ha csupán egyetlen napra kérik. A bejáratnál levő, forgalmasabb asztalok drágábbak.

Kevés az őstermelő Szentgyörgyön

Tóth Birtan Csaba hangsúlyozta, az áremelés 2–30 százalék között van, az asztalok elhelyezkedése és a bérleti szerződés feltételeinek függvényében, az árusok hozzávetőleg egy kilogramm paradicsom árát kell kifizessék különbözetként.

Hozzátette, fontosnak tartják, hogy a helyi termelőket ösztönözzék, ezért a sepsiszentgyörgyiek 50, a háromszékiek 20 százalékos kedvezményben részesülnek. A piacon árulóknak csupán egyharmada helyi termelő, az igazgató szerint az arányon évek óta nem tudnak javítani. Háromszék ugyanis nem zöldségtermelő vidék, a kistermelők gyakran otthonról értékesítik a zöldséget-gyümölcsöt, nem viszik be a piacra. Az utóbbi időben divatba jöttek a falusi piacok is, ám ott sem tolonganak a helyiek, mesélte Tóth Birtan Csaba.

A sepsiszentgyörgyi piacokon 140 árus kínálja a portékáját, közülük 33 helybéli, 14 háromszéki és 15 más megyéből érkezett, a többiek viszonteladók. Az árusok természetesen nem örülnek a drágításnak, arra panaszkodnak, hogy az idei szárazság miatt amúgy is megnövekedtek a költségeik, a szállítás is drágult, így egyre kevésbé kifizetődő a piacozás.

Félnek a korszerűsítéstől Nagyváradon

A kistermelőket érintheti leginkább a nagyváradi piacok fejlesztése is. Hamarosan két piac is megújul a városban, a vár melletti nagypiac korszerűsítését pedig már el is kezdték. Itt a piac tetőzete válik modernebbé a magyarországi kivitelezőnek köszönhetően, emellett a fedett csarnokot is teljesen felújítják. Bimbó-Szuhai Tibor, a piacokat kezelő közterület-fenntartó vállalat műszaki igazgatója a Krónikának elmondta, a munkálatok szakaszosan folynak majd, hogy az árusok tevékenységét ne zavarják. Ennél nagyobb átalakuláson mehet keresztül hamarosan a Rogériusz negyedbeli piac. Itt nemcsak a tetőt cserélik ki, hanem az egészet átépítik, és vásárcsarnokká alakítják. Az itt áruló kereskedők már hónapokkal ezelőtt, a terv első említésekor arra figyelmeztették az önkormányzatot, tegyen róla, hogy a jövőben ne legyen nehezebb dolguk a standok bérlésével, az árusítóhelyek megszerzésével.

Elsősorban a kistermelőknek lehet félnivalójuk, hiszen ők nem szereznek annyi bevételt portékájukkal, amiből egy nagyobb összeget havonta ki tudnának fizetni. Tegnapi ottjártunkkor úgy tűnt, a rogériuszi piac árusai – köztük a nem túl nagy létszámban jelen lévő őstermelők – nem félnek különösebben a változástól. „Nem bánom, ha kicsit jobb körülmények között dolgozhatok majd. Ilyenkor nyáron a műanyag tető alatt nagyon meleg van, nehéz az egész napi ácsorgás” – mondta egy zöldségárus, aki saját paradicsomát, paprikáját kínálja eladásra minden nyáron.

Egy idős hölgy viszont attól tart, a standbérlés ára az egekbe fog szökni, ha megtörténik a korszerűsítés. A piaci árusok egyébként néhány hónappal ezelőtt a Rogériusz Koalíció elnevezésű civil szervezet segítségével levélben sorolták fel félelmeiket az önkormányzat illetékeseinek, hangsúlyozva: nem ellenzik a fejlesztést, de kérik, hogy sem a kiskereskedők, sem az őstermelők ne szoruljanak ki a piacról. Utóbbiak elsősorban a nyári szezonban jelennek meg a piacokon, ám az év legnagyobb részében csak a kofák 30 százalékát teszik ki – részletezte Bimbó-Szuhai Tibor.

A műszaki igazgató azt mondta, ha a rogériuszi piac vásárcsarnokká alakul is, egyelőre nem tud róla, hogy az önkormányzat emelné a standok bérlési díját. Jelenleg mérettől függően 160, illetve 215 lejes havi áron bérelhetnek asztalt a kistermelők a váradi piacokon – a kereskedelmi társaságok esetében ez a díj 220, illetve 295 lej.

2010-ben egyébként a Bihar megyei prefektúra is felfigyelt arra, hogy a váradi piacokon sok olyan személy árul, aki őstermelői igazolvánnyal rendelkezik, ám valójában nem az. Bimbó-Szuhai Tibor szerint ez az ügy az utóbbi években jó irányba mozdult el, annak köszönhetően, hogy az önkormányzat és a közterület-fenntartó egyre szigorúbban ellenőrzi az árusokat.

Prefektusi nemtetszés Szatmáron

Nemtetszését fejezte ki a piacokon árulkodó állapotok kapcsán a Szatmár megyei prefektúra is, a szatmárnémeti élelmiszerpiacokról ugyanis egyre inkább kiszorulnak a helyi gazdák. Eugen Avram kormánybiztos a prefektusi tanács legutóbbi ülésén szólította fel a megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetőjét, Ioan Ciolteant, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket. A prefektúra az elmúlt hónapban ellenőrzést végeztetett a mezőgazdasági igazgatósággal, melynek eredményeiből kiderült: szinte teljesen eltűntek az őstermelők a piacokról, a helyüket pedig átvették a viszonteladók.

Az áru minőségével is gondok vannak, mivel első osztályúként kínálnak másodosztályú gyümölcsöket, igen sok esetben pedig hazaiként árulnak külföldről behozott termékeket. Ez a probléma körülbelül hét éve áll fenn a szatmári megyeszékhelyen, azóta folyamatosak a panaszok, azonban a helyzet nem oldódik meg. A prefektus szerint elsősorban a polgármesteri hivatal kötelékében működő piacfelügyelőség tehető felelőssé a kialakult helyzetért, mivel előnyben részesítik a viszonteladókat azzal az indokkal, hogy ők egész évre bérelnek asztalt, a helyi termelők viszont csak szezonban fizetnek a helyért, így kevesebb bevételük származna a gazdálkodókból, mint a kereskedőkből.

Drágállják a bérleti díjat Kolozsváron

A bérleti díj kifizetése Kolozsváron is gondot okoz a helyi gazdáknak, nem mindenik őstermelő tudja megengedni magának a havi 5-600 lejes díjat. A Mărăşti téri piacon egy – a portékáját a magával hozott kisszéken kínáló – néni érdeklődésünkre elmondta: a vackort ő maga szedte, három lejért árulja kilóját. Kérdésünkre, hogy hogyan boldogul a viszonteladók jelentette konkurenciával, elmondta: nem versenyez velük, épp csak eladja a frissen begyűjtött termést.

„A nővéremnek van őstermelői bizonyítványa, így valamelyik asztalon is árulhatnám a gyümölcsöt, de annyiba kerül a bérleti díj, hogy nem éri meg. Abból a pénzből lakást is bérelhetnék Kolozsváron” – magyarázta. A kincses városban az önkormányzat szinte valamennyi lakónegyedben fedett piaccsarnokokat építtetett, ahol napi harminc lejért bérelhetnek asztalt az őstermelők.

Szerző(k): Babos Krisztina, Bíró Blanka, Kiss Előd-Gergely, Nagy Orsolya, www.kronika.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >