erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Daniel Constantin: kapnak kártérítést a gazdák a szárazság okozta károkra
2012. augusztus 03. péntek
Share this!
ImageA kukoricát és napraforgót vállalkozásban termelő gazdák a szárazság okozta károk 80%-ának megtérítésére számíthatnak, a kisgazdák pedig fejenként 7500 kártérítést kapnak – nyilatkozta pénteki sajtóértekezletén Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter.

A tárcavezető elmondta, két igen fontos kultúrát érint a szárazság, a kukoricát és a napraforgót, e két növényt a búzánál nagyobb mértékben károsította a hőség.

„Intézkedtünk már, és kidolgozás alatt egy határozat, amely révén a mezőgazdasági termelők veszteségeit kompenzáljuk a betakarítás után. Azok a közép- és kisvállalkozások,amelyek az elmúlt három év átlagához képest idén veszteséget jegyeznek, az állami költségvetésből kapnak kártérítést a veszteségek 80 százalékáig terjedően” – jelentette ki Constantin.

Hozzátette, hogy a kisgazdák, akik nem tartoznak a vállalkozói kategóriába, szintén számíthatnak kompenzációra, egyenként 7500 eurós támogatást kapnak.

A mezőgazdasági termelők sürgősségi állapot bevezetését követelik a szárazság miatt. Ez többek között a gabonaexport leállítását jeleni – mondta Laurențiu Baciu, a Romániai Mezőgazdasági Termelők Szövetségei Ligájának elnöke, aki szerint a kukoricatermés 80 százaléka károsult.

Több megyei egyesület panaszolta az utóbbi napokban, hogy a gabonaföldek nagy része tönkrement a szárazság miatt, sürgősségi állapot bevezetését kérve.

Daniel Botănoiu, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium államtitkára csütörtökön bejelentette, meghoztak néhány, szárazság elleni intézkedést, de nem indokolt a sürgősségi állapot kihirdetése.

Constantin kedden azt mondta, a szárazság az ország déli, délkeleti és keleti megyéiben károsította a mezőgazdasági ültetvényeket, a termés betakarítása után a mezőgazdasági minisztérium megszabja a kártérítések összegeit. Közölte, hogy a betakarítás után kormányhatározattal fogják elrendelni a kártérítéseket.

www.nyugatijelen.com
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >