erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Román ökolendület: növekvőben a biogazdálkodók száma
2012. június 09. szombat
Share this!
Az Ökogazdálkodók Országos Szövetségének (Bio-Románia) jelentése szerint az elmúlt évhez képest megduplázódott a biotermesztéssel foglalkozók száma Romániában: míg tavaly valamivel több, mint 10 ezer termelő szerepelt a nyilvántartásban, idén már 20 350 gazda foglalkozik ellenőrzött biogazdálkodással.

A jelentésből kiderül továbbá, hogy idáig a Romániában eladásra kerülő élelmiszerek mintegy egy százaléka kapta meg a biotermék minősítést. Tekintettel arra, hogy a világ bioterületének mintegy 22 százaléka az EU-ban található, nagy fejlődésnek számít, hogy Románia 2011-ben 300 000 hektár ökológiailag megművelt területtel rendelkezik, illetve ennyi területen folyt biotermesztés – mutatott rá Marian Cioceanu, a Bio-Románia igazgatója, aki szerint az ilyenfajta termelésbe bevont területek mérete évről évre fokozatosan növekszik. A folyamatot késlelteti, hogy hozzávetőleg két évbe kerül, amíg egy földterület megkapja ezt a minősítést.

A nyilvántartott adatok szerint Romániában ellenőrzött biogazdálkodással megközelítőleg 10 ezer gazda foglalkozik. „A legnagyobb problémát még mindig az jelenti, hogy egyelőre nyersanyagot exportálunk, kész ökotermékekről még nem beszélhetünk” – magyarázta Cioceanu, aki szerint a román kormány még mindig nem fektet hangsúlyt a biogazdálkodás támogatására. Romániából főként a gabonafélék, az olajos magvak, az erdei gyümölcsök, a gombafélék, valamint a tejből, mézből és a napraforgóolajból előállított termékek kerülnek a külföldi piacokra. A Romániában előállított bioélelmiszereken a gazdálkodók idéntől új csomagolócímkét használtak, mely igazolja, hogy ellenőrzött biotermékről van szó.

Az elmúlt évben 200 millió euró értékben exportáltak biotermékeket a romániai gazdák, ez az érték kétszerese a korábbi évinek – jelentette be Daniela Rebega, a mezőgazdasági tárca öko-mezőgazdaságért felelős tanácsadója. A biotermékek legnagyobb részét Németországba, Olaszországba, Görögországba, Svájcba, Hollandiába és Franciaországba szállították. A mezőgazdasági minisztérium tervei szerint a biotermékek termesztésére használt terület pedig 750 ezer hektárra nő.

www.kronika.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >