erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Kevesebb romániai eper kerül a standokra
2012. június 09. szombat
Share this!
ImageRövid lesz az idei eperszezon, és drága lesz a gyümölcs – állítják a Szatmár megyei termelők. Nem kedvezett az időjárás, ráadásul egy komoly atkatámadás is érte az ültetvényeket, ezért valószínűleg nem jönnek be a gazdák számításai.

meleg miatt igen gyors ütemben szaporodtak a kórokozók, permetezéssel pedig nem tudtak védekezni, mivel a szer, melyet ilyen esetekben használnak, három hét alatt bomlik csak le, így nem árusíthatták volna a kezelt epret. „Nagyon gyenge termésre számítunk idén, ráadásul a szezon is rövid lesz, ezért kevés lesz az eper a piacokon, és drágán is kell árulnunk, hogy ne fizessünk nagyon rá” – magyarázta a Krónika érdeklődésére Pelei Sándor kökényesdi epertermelő.

Az ország legnagyobb ültetvényei egyébként Szatmár megye észak-nyugati részén vannak, így az itteni helyzet hatással van egész Erdélyre, mivel innen származik az ország termelésének több mint fele. A helybéli termelőktől a viszonteladók jelenleg 4-5 lejért vásárolják fel a gyümölcs kilóját, az erdélyi piacokon pedig 6 és 8 lej közötti áron szerezhető be az ízletes gyümölcs. A nagyáruházak polcain 2-3 lejjel drágább az eper, mint a piaci kofák standján.

A szárazság kisebb terméshozamot eredményezett országszerte: a helyi gazdák közül legtöbben csalódottak, sokuk szerint egyre kevésbé éri meg epertermesztéssel foglalkozni. Kolozsváron a termékeiket áruló kertészek mindegyike arra panaszkodik, hogy az esőhiány miatt fele akkorák az idei eprek, mint az előző években. Több család már évtizedek óta foglalkozik epertermesztéssel, de mint mondják, az értékesítés egyre nehezebben megy.

Ezen a héten Kolozsváron, a Györgyfalvi negyedbeli élelmiszerpiacon az eper árszintje 6 és 8 lej közt mozog. Az eladók szerint a gyümölcs értéke attól függ, hogy mekkora, és mikor szedték le. Mint mondják, az epertermesztés komoly befektetést igényel, hiszen a növényvédő szerek beszerzése mellett folyamatos gondozást igényel. A termelők dolgát az is nehezíti, hogy a piacon egyre több külföldről behozott földiepret kínálnak, általában olcsóbban, mint a romániai terményt.

Babos Krisztina, www.kronika.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >