erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Cioloş támogatja a földvásárlási moratórium meghosszabbítását
2012. május 24. csütörtök
Share this!
ImageDacian Cioloş, az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosa támogatná, hogy Románia meghosszabbítsa a külföldiek földvásárlási tilalmát. Bukaresti lágotatása alkalmával jelezte, elkerülhetetlen a piac megnyitása, a mezőgazdasági minisztériumnak azonban sürgősen dolgoznia kellene egy olyan intézkedésen, amely arra ösztönözné a román gazdákat, hogy vásároljanak újabb területeket.

„Úgynevezett földvásárlási hitelt kellene bevezetni, mely révén a gazdák megvásárolhatnák a bérbe vett területeket. Még mindig nem késő kidolgozni egy ilyen tervet. Nem elég, hogy a kormány mások akadályozásán dolgozik, azért is tenni kell, hogy támogassuk az itt élő termelőket, akik bizonyos feltételek mellett befektetnének a mezőgazdaságba” – mondta a volt román agrárminiszter. Felkészületlen az ország

Romániában 2014. január elsején jár le a külföldiek hétéves földvásárlási moratóriuma, a kormány azonban már hónapokkal korábban jelezte: az ország nincs felkészülve a termőföldpiac megnyitására. Leonard Orban európai ügyekért felelős miniszter már jelezte, erre a jelen helyzet szerint nincs lehetőség, mert – a 2004-ben csatlakozott országokkal ellentétben – az uniós szerződésébe nem építették be ezt a lehetőséget. „A tilalom meghosszabbításához módosítani kellene a csatlakozási szerződést, ez azonban akár két-három évig is eltarthat, és valamennyi tagországnak, európai intézménynek jóvá kell hagynia. Ezért úgy vélem, ez megvalósíthatatlan” – mondta a miniszter. Daniel Dăianu, a miniszterelnöki hivatal államtanácsosa úgy vélekedett: a moratórium kérdésében Romániának gyakorlatias és nem nacionalista érvek alapján kell döntenie.

Nem mindenki örülne a szigorításnak

Kelemen Atilla parlamenti képviselő, a mezőgazdasági szakbizottság tagja szerint a tilalmat mindenképpen meg kell hosszabbítani. „Már így is nagyon sok földet értékesítettek mindenféle zsebszerződésekkel” – mondta a Krónikának a szakember, aki szerint az alacsony ár az egyik fő oka annak, hogy a külföldiek szívesen vásárolnak romániai földeket. „Külföldön hatványozottan drágább a telek, mint Romániában, itt viszont a szegénység épp enynyivel nagyobb. Egyszer csak arra ébredünk, hogy a termőföldek jó része már külföldi tulajdonban van” – magyarázta Kelemen Attila. A honatya szerint az intézkedés a magyarlakta megyéket is érinti, illetve az erdélyi közbirtokosságokat, amelyek már mostanáig is túl sokszor döntöttek úgy, hogy jócskán áron alul túladjanak olyan földterületeken, amelyek több évszázada a közösségek tulajdonában voltak.

A Bánságban például tudomása szerint már több tízezer hektárnyi földet birtokolnak olasz, német és osztrák vásárlók, nemcsak „zsebszerződésekkel”, hanem a törvényi kiskapukat kihasználva. Ezek kiküszöböléséért egyébként Kelemen Atilla saját bevallása szerint sokat tett még a bizottság elnökeként is, ám bizonyos érdekek miatt a képviselők egy része nem támogatta a szigorításokat.

Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter a közelmúltban jelentette be, hogy a tárca hatástanulmányt készít arról, milyen következményei lesznek annak, ha liberalizálják a román termőföldpiacot. Mint elmondta, jelenleg az ország termőterületének valamivel több, mint 8 százalékát használják külföldi állampolgárok, akik a törvényes keretek között, az országban bejegyzett cégek tulajdonosaiként vásároltak vagy béreltek területeket. A polgári törvénykönyv vonatkozó cikkelye leszögezi: romániai lakhellyel, a jogi személyeknek pedig romániai székhellyel kell rendelkezniük, ha romániai földterületet kívánnak megművelni.

A minisztérium adatai szerint 2011 végén a külföldiek birtokában levő földterület nagysága meghaladta a 700 ezer hektárt. Az első helyen az olaszok állnak 24,29 százalékkal, őket követik a németek (15,48 százalék) és az arabok (9,98 százalék). A magyarországiak 8,17, az osztrákok 6,13, a dánok és a hollandok egyaránt 2,4 százaléknyi romániai termőterületet művelnek meg, míg a törökök 0,78 százalékos arányban vannak jelen. A tárca szerint jelenleg 1500 és 2500 euró között mozgott egy hektár termőterület ára, ugyanakkor a kedvező helyeken levő földekért hektáronként 4000-5000 eurót is elkértek.

Gyergyai Csaba, Nagy Orsolya, www.kronika.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >