erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Hervasztó konkurencia: nem hajlandók összefogni az udvarfalvi virágtermesztők
2012. május 17. csütörtök
Share this!
ImageBár egyesek szerint igény lenne a társulásra, az udvarfalvi virágtermesztők többsége ódzkodik az egyesüléstől. A Maros megyei faluban mintegy ötven család él virágtermesztésből. Szemet kápráztató portékájuk messze földön híres: a virágokat nemcsak Marosvásárhelyen és környékén, hanem a szomszédos megyékben is értékesítik.

A családok közötti túlzott konkurencia azonban számos esetben oda vezet, hogy a távolról érkező viszonteladók jobban keresnek néhány nap alatt, mint azok, akik hónapokig kínlódtak a virágok termesztésével.

Nem akarnak új kollektivizálást

„Az emberek többsége nem akar társulni. Mindegyre azt hangoztatják, hogy ők nem akarnak egy újabb kollektivizálást a faluban – világosít fel az udvarfalvi helyzetről Nagy Győző tanácsos. – Így mindenki a maga módján próbálja értékesíteni a portékáját. Sokszor előfordul, hogy jön egy viszonteladó a faluba, a termelő meg azzal kezdi, hogy mennyit kért a szomszédja? Ha megtudja az árat, akkor képes pár banival olcsóbban adni a virágot, csakhogy tőle vigyék.”

Az önkormányzati képviselő, aki zöldségtermesztéssel foglalkozik, úgy véli, a helyiek többsége sokszor ráfizet az egészségtelen konkurenciára. Összefogás híján a nyereség nagy része a távolról érkező viszonteladók zsebébe vándorol, akik nagy tételben vásárolják az udvarfalvi virágot. Hasonlóan látja a dolgokat Ráduly György polgármester is, akinek családja szintén virágtermesztésből él. Az elöljáró már évek óta szorgalmazza egy érdekképviseleti szervezet létrejöttét, azonban a termesztők zöme elzárkózik a gondolattól.

A városi munkahelyet adták fel

Annak ellenére, hogy a virág termesztése messziről sem olyan kellemes és kényelmes feladat, mint például a megcsodálása, a helyiek szívesen vállalják a munkát és a kockázatot. Aki kezdetleges szinten űzi, annak télen, kötelező módon, éjjel akár kétszer-háromszor is fel kell kelnie, és tüzet kell raknia a fóliasátrakban. Annak sincs teljesen nyugodt élete, aki uniós pályázat révén automatizálta a fűtést és a locsolást; egy betegség bármikor beüthet és napok alatt tönkreteheti több hónapos munkáját. Két évvel ezelőtt egy árvíz tizedelte meg a Marosvásárhely közelében fekvő település virágait.

Székely Lászlónak a tavaly nőnap előtt majdnem az összes ciklámenje megbetegedett. Ennek ellenére meg se fordulna a fejében, hogy szakmát váltson. „Öt éve ezt csináljuk, ebből élünk. Addig mind nekem, mind a feleségemnek marosvásárhelyi munkahelye volt, itthon csak állattartással foglalkoztam. Egy 6×10 méteres felületen kezdtük, most hat–hét áron csak virágot termesztünk” – büszkélkedik a valamikori szerelő szakember, akinek árúja többnyire bukaresti viszonteladókhoz kerül.

Kelemen Rozáliáék még ennél is nagyobb területen, mintegy ezer négyzetméteren termesztenek mintegy tizenöt–húszféle virágot. Tizenkét évvel ezelőtt az elsők között voltak a faluban. Akkoriban egy nagy nejlonsátor alatt kezdték, a fóliaházak száma mára kilencre nőtt.

„Én is, férjem is otthagytuk a városi gyárakat, és azóta is csak ebből élünk. Én például annyira szeretem a virágokat, hogy sokszor még éjszaka is velük álmodom” – állítja a hölgy. Értékesítés céljából a Kelemen család hetente ilyenkor idényben az országot járja. A legtöbb petúniát és muskátlit Moldvában értékesíti, ahol szerintük az emberek többet áldoznak virágra, mint az erdélyiek.

Szucher Ervin, www.kronika.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >