erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Reformokat ígér az új miniszter
2012. május 03. csütörtök
Share this!
ImageReformokat, az ország mezőgazdasági lehetőségeinek hatékonyabb kihasználását, a vidéki környezet fejlesztését, illetve az úgynevezett nadrágszíjparcellák felszámolását ígérte Daniel Constantin, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium élére jelölt politikus.

A Konzervatív Párt (PC) elnöke tegnap ismertette a parlament előtt legfontosabb célkitűzéseit. „Ha eredményes mezőgazdaság és hatékony terület-összevonás megvalósítását szeretnénk, mindenekelőtt a földek telekkönyvezését kell minél hamarabb megoldani. Egy másik prioritásomnak tekintem ugyanakkor egy hatékony öntözőrendszer, illetve öntözési program kidolgozását is – mutatott rá Daniel Constantin. –

Nehéz munka lesz a minisztériumban, hiszen a gazdaság egészének egyik legfontosabb pilléréről van szó, jólétünk alapja lehet, nemcsak a lehívott alapok nagysága miatt, de a megoldásra váró problémák miatt is.” Hangsúlyozta, az európai uniós alapokat kezelő piaci szereplők összevonására is szükség van, egyúttal pedig egy mezőgazdasági védőernyő létrehozását is szorgalmazta.

A mezőgazdasági minisztérium várományos vezetője szerint abban az esetben, ha valóban ő kapja meg a kijelölt tisztséget, az általa vezetett szaktárcának ez év végéig 2,5 milliárd euróra van szüksége, az összegből 1,1 milliárd eurót a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségnek (APIA), 1,4 milliárd eurót pedig a Halászati és Vidékfejlesztési Kifizetési Ügynökségnek (APDRP) utalnának ki.

Rámutatott, az agrárium 2,4–2,6 millió eurót tud lehívni uniós alapokból az idén – ez körülbelül a 40 százaléka annak az összegnek, amit a román kormány célul tűzött ki 2012-ben. Daniel Constantin javaslatára egyébként az erdőgazdálkodás a környezetvédelmi minisztérium hatásköréből átkerült a mezőgazdasági szaktárca felügyelete alá. „Úgy gondolom, hogy a vízzel, levegővel és talajjal kapcsolatos ügyek mindenképpen összetartoznak az erdőkkel” – nyilatkozta ezzel kapcsolatban tegnap a Konzervatív Párt vezetője.

Daniel Constantin fél évig a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökséget vezette. Az Evenimentul Zilei napilap úgy tudja, a mezőgazdasági minisztérium perben áll a médiamogullal, akitől 60 millió eurós kártérítést követel. A lap értesülései szerint Voiculescu ennyivel károsította meg az államot az Élelmiszer-kutató Intézet privatizációjával.

Kőrössy Andrea, www.kronika.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >