erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Állami kártérítés burgonyatermesztőknek
2012. április 13. péntek
Share this!
Image7,457 millió lejes állami támogatást hagyott jóvá a kormány, kártalanításkéntazoknak a burgonyatermelő gazdáknak, akiknek a termőterületeit a 2010-es termések miatt karanténba helyezték, tájékoztatott szerdán Tánczos Barna vidékfejlesztési államtitkár.

„A minisztérium a támogatást, az érintett kultúrák termelési értékének, illetve a karantén nyomán előálló költségek kompenzálására hozta létre, ezáltal is próbálva megakadályozni azt, hogy a vetőmag burgonyamennyiség az országban csökkenjen, az erre szánt termőterületek pedig tovább zsugorodjanak. A fertőzött burgonyák sem közélelmezésre, sem pedig vetőmagként nem voltak használhatóak, a lezárt parcellákon pedig négy évig nem szabad krumplit termeszteni. A negyedik év után pedig kizárólag minősített vetőmagot szabad használni” – nyilatkozta Tánczos Barna.

Az államtitkár elmondta: a 2013 decemberéig alkalmazható támogatás első formáját egy Hargita és Kovászna megyei szakemberekkel közösen kidolgozott vitaindító program alapján állították össze még a tavalyi év folyamán, amit egy brüsszeli egyeztetés követett a jogszabály végleges formájának, valamint a költségvetési keret kidolgozása érdekében.

A karanténbetegségek által a leginkább érintett megyék között Hargita, Kovászna, Maros, Szilágy, Argeş, Arad, Bihar, Máramaros, Kolozs, Hunyad, Szeben, Botoşani, Neamţ, Suceava és Brassó megyék szerepelnek. Ezekben a megyékben összesen 133,04 hektár fogyasztásra, és 106,5 hektár vetésre szánt burgonya fertőződött meg.

(RMDSZ) / www.nyugatijelen.com
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >