erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
A korai virágzású gyümölcsöknek jelentősen ártott a húsvéti lehűlés
2012. április 13. péntek
Share this!
Image A korai virágzású gyümölcsökben jelentősebb kárt okozott a hét eleji fagy a nyugati megyékben – tudta meg a Krónika az érintett mezőgazdasági igazgatóságtól, valamint a termelőktől. A fagy a korai fajtájú kajszibarackot, cseresznyét és a meggyet károsította leginkább.

Az almásokban a piros bimbók nagyrészt elfagytak, a zöldbimbós állapotban lévő virágokból viszont még remélnek termést a gazdálkodók. A kár pontosabb felméréséhez a szakembereknek még várniuk kell és egyelőre az sem borítékolható, hogy a húsvét körüli lehűlés miatt drágulni fognak a gyümölcsök.

Szatmár megyében is jelentős terméskieséssel kell számolniuk a húsvét körüli fagyok miatt. Amint Bencze Zoltántól, a Szatmár megyei agrárkamara szakértőjétől megtudtuk, itt is elsősorban a korai, már virágzásban levő gyümölcsfák sínylették meg a késői hideget – 60–70 százalékos terméskiesést okozhat a kedvezőtlen időjárás. Ide sorolható a korai cseresznye, a meggy, a kajszi- és az őszibarack, valamint a dió is. Nem ártott viszont egyelőre az almának, a szilvának és a körtének sem a hideg. A fagyzugos részeken a korai földieper sem úszta meg, a szakértő szerint azonban egyelőre nincs komoly gond, mivel csak a fővirágok pusztultak el, az eper viszont ezeket tudja pótolni. Bencze Zoltán közölte, a termelőkkel konzultálva megtudta, a szőlősökben nem esett komoly kár.

Számottevő károkról számolnak be a magyarországi szakemberek is: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a kedd hajnali fagy a gyorsfelmérés szerint a különböző gyümölcsfajtáknál 10 és 100 százalék közötti kárt okozott – közölte az újfehértói központú Alma Terméktanács elnöke tegnap az MTI-vel. Takács Ferenc szerint ezek az adatok még csak tájékoztató jellegűek, a pontosabb kárt mintegy két hét múlva, az alma teljes virágzásakor állapíthatják meg a szakemberek.

Az Alma Terméktanács felmérése alapján a kajszibaracknál, valamint az Idared és a Jonagold almafajtánál 100 százalékos mértékű lehet a fagykár, s őszibarackból is csak minimális termés várható. Korai meggyből, cseresznyéből és a Gála almafajtából a termés 50 százaléka veszett oda, míg a Golden és a Jonatán almafa virágait 10–35 százalék közötti fagykár érte.

Babos Krisztina, Gyergyai Csaba, www.kronika.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >