erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
A mezőgazdaság a folyamatos fejlődés motorjává válhat
2012. április 10. kedd
Share this!
ImageStelian Fuia, mezőgazdasági miniszter pénteken Suceavan azt nyilatkozta, hogy a termelők szövetkezése lehetővé teszi, hogy a mezőgazdaság a „fejlődés folyamatos motorjává” váljék, hangsúlyozta, „a társulás még senkit sem ölt meg”.

Fuia a Suceava megyei mezőgazdasági szakemberekkel és polgármesterekkel folytatott megbeszélésen elmondta, hogy a mezőgazdasági termelők társulása szükséges az ágazat fejlődése szempontjából.

Példaként említette Suceava megyét, amely jelentős krumplitermelő, de kis területeken, hangsúlyozta, a termelőknek szövetkezniük kellene, raktárakkal kellene rendelkezniük és így jobban tudnának tárgyalni a nagy üzlethálózatokkal.

„Egyetlen üzletlánc sem vásárol zacskókkal”, mondotta Fuia, aki megjegyezte, hogy a termelők társulásának hiányában nagyon sok az import.

Kiemelte a helyi akciócsoportok fontosságát, amelyeket a 2014-2020-as időszakban európai alapokból hárommillió euróval finanszíroznak és amelyek 200.000 euró értékben nyújthatnak támogatást raktárak és farmok létrehozatalára, olyan pályázatok esetében amelyek haszonélvezői termelői társulások lehetnek.

„Ne a csomagtartóból vagy a vasárnapi piacon értékesítsük az árut”, mondotta Fuia.

Kifejtette, a szövetkezés fontos, lehetővé teszi, hogy a mezőgazdaság a „fejlődés folyamatos motorjává” váljék.

„Senkit nem ölt meg a társulás. A szövetkezésnek előnyei vannak. Így válhat a mezőgazdaság a fejlődés folyamatos motorjává” mondotta a miniszter.

Fuia kiemelte, hogy ha 2011 jó év volt a növénytermesztés szempontjából, a kormány számára prioritás az állattenyésztés is, hogy hozzáadott értékű, „intelligens exportot” tudjanak megvalósítani.

A miniszter kifejtette, hogy Romániának hiányosságai vannak az állattenyésztés, főként a húsmarha tenyésztés területén, de nagy az exportpotenciálja.

„Van helye a többnek”, mondotta Stelian Fuia.

www.nyugatijelen.com
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >