erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
A tavalyi aszály ellenére nem drágultak a zöldség- és gyümölcsfélék a piacokon
2012. március 26. hétfő
Share this!
Image A tavalyi aszály okán beharangozott százszázalékos drágulás ellenére az erdélyi és partiumi piacokon az árusok még mindig a tavalyi árakon kínálják a legtöbb terményt.

Alighogy felmelegedett az idő, megjelentek a primőr zöldségek az aradi piacokon. A termelők legnagyobb bánatára ugyanolyan áron kell kínálniuk a portékáikat, mint évekkel ezelőtt. „Öt vagy tíz éve semmi sem drágult, legalábbis nálunk, termelőknél” – panaszolta elkeseredetten Alica Buda pankotai őstermelő, aki a Ferenc téri piacon 1,50 lejért kínálja a retek és zöldhagyma kötegét. „Persze, ha többet vásárolnak, engedünk az árból” – tette hozzá mindjárt a piaci bevásárlás előnyét, az alkudozás lehetőségét.

A viszonteladóknak sem jobb a helyzetük. „Tavaly ilyenkor három lejért árultuk a krumpli kilóját. Nem a vetőmagot, hanem az étkezési krumplit. Most viszont 1 lej, 1 lej és 20 bani” – ecsetelte a helyzetet a Besztercéről Aradra áttelepedett Móra Ervin. Mint mondta, évekkel ezelőtt maga is próbálkozott termesztéssel, de ráfizetett.

„Három évig kellett dolgoznom, hogy visszahozzam a veszteséget. Az volt a baj, hogy amikor megvettem a mag-krumplit, egy lej volt kilója, de mire én adtam el, már negyven bani volt csak, és még el is kellett vinni a piacra. Azóta csak viszonteladó vagyok, mert Romániában nem éri meg termelőnek lenni” – vonta le a következtetést. Külföldről szerzi be a portékáját, a beszélgetésünket is a holland hagyma és a magyar burgonya felett áthajolva folytattuk.

„A magyar áru sokkal jobb, mint a lengyel, az osztrák vagy a német áru. A magyar krumpliról tudni kell, hogy nem fekete!” – dicsérte a terméket. A vásárlóknak természetesen eltérő a véleményük az árakról. Míg az egyik román férfi elfogadhatónak nevezte, a szentlányi Seres Margit nem volt elragadtatva. „Elég drága minden. Pláne a kicsi nyugdíjakhoz képest” – jegyezte meg.

A román mezőgazdaság nem termel annyit, amennyire szükség lenne, ellenben Magyarországon túltermelés van, így megéri a határ menti vidékekről átjárni az aradi piacra. A makói Csomós László őstermelő két éve az aradi kispiacon értékesíti a hagymáját és a fokhagymáját. „Amikor kint látják a piros autót a vásárlók, már tudják, hogy itt van a makói hagymás” – mondta, jelezvén, hogy már kialakult az állandó ügyfélköre. A kezdet nem volt könnyű, mert bár könnyen bérelt asztalt, de le kellett fordíttatnia a magyar őstermelői igazolványt meg az egyéb engedélyeket, ami szerinte sokba került, de nincs mit tenni, mert: „Magyarországon nincs munkalehetőségem, meg nálunk telített is a piac. Azért járok inkább ide” – magyarázta.

„Két lej egy köteg leveszöldség, a répa kilója három, a paszternáké négy lej. A szupermarketben ennél olcsóbb, de mi nem tudunk olyan nagybaniban termelni” tárta szét a karjait Katona János újaradi őstermelő, aki szerint a piac forgalmát a bevásárlóközpontok vetették vissza, a nyomott árak meg a nagy mennyiségű importnak tudhatók be. A riogatások ellenére nem drágultak jelentősen a zöldségfélék Háromszéken sem, mondta el a Krónikának Balogh Erika, a sepsiszentgyörgyi Bem-Balogh nagybani lerakat és üzletlánc tulajdonosa.

Az uborka és a paprikafélék azonban valamivel drágábbak: az uborka ára például idén mintegy 40 százalékkal drágább. Az üzletasszony elmondta, a itthon termelt és a külföldről behozott uborka egyformán drága. A paprikafélék kilogrammja 10 lej, ám ez a zöldség az elmúlt évben is hasonlóan sokba került. A többi zöldség tavalyhoz viszonyított ára nem növekedett.

Balogh Erika szerint az áraktól függetlenül csökkent a vásárlóerő, a gázszámlák, az egyéb kiadások annyira megterhelik a családok költségvetését, hogy egyre kevesebbet költenek zöldségre-gyümölcsre. A szatmárnémeti piacokon is hasonló a helyzet. A krumpli kilója 1-2 lejes áron kapható, míg az almáért 1,5-2,5 lejt kérnek kilónként.

A hagyma ára sem emelkedett számottevően, 2,5-3 lejért lehet vöröshagymát és lila hagymát kapni. A zöldségek ára sem ment fel túlságosan, a megpucolt, húslevesnek összeválogatott vegyes zöldségből egy adagnyi 2 lejbe kerül, körülbelül annyiba, mint tavaly. Többet kérnek az előző évhez képest viszont a káposztáért, az őszi és a friss kilója 3 lejbe kerül a piacon.

Babos Krisztina, Bíró Blanka, Pataky Lehel Zsolt

www.kronika.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >