erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Átlátható lenne az adózás a mezőgazdaságban
2012. március 26. hétfő
Share this!
Átláthatóbb adózási rendszert szorgalmaz a mezőgazdasági termelők számára az RMDSZ. Tánczos Barna, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára tegnap Sepsiszentgyörgyön elmondta, a pénzügyminisztérium képviselői is egyetértenek, hogy az önfenntartó vagy a termény csak egy csekély részét értékesítő kisgazdák nem kellene adót fizessenek jövedelmük után.

Akik kizárólag eladásra termelnek, akkor is adókötelesek kellene legyenek, ha természetes személyként végeznek mezőgazdasági tevékenységet” – szögezte le az államtitkár. Rámutatott: a visszaéléseket kell megszüntetni, hiszen aki több ezer hektáron vagy több tucat állattal gazdálkodik, már vállalkozónak számít, és úgy is kellene adózzon. Tánczos Barna hangsúlyozta, az adótörvénykönyvet évközben nem lehet módosítani, legkésőbb júniusig el kell fogadni a változásokat, hogy azok jövő év elejétől érvénybe lépjenek, erre, mint mondta, megvan a politikai és szakmai akarat.

A tervek szerint a mezőgazdaságban az UDE egység (egy mezőgazdasági egység gazdasági mérete) alapján állapítanák meg az adót: az önnfenntartó és a félig önfenntartó gazdasági egységek, tehát a kisgazdák adómentességet élveznének, viszont a nagyobbak adókötelesek lennének, függetlenül attól, hogy valamilyen vállalkozási formában vagy természetes személyként gazdálkodnak. A törvény értelmezhetőségére Könczei Csaba, a Kovászna megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője egy évvel ezelőtt hívta fel a háromszéki politikusok figyelmét.

„Folyamatosan szorgalmaztuk, hogy a gazdák minél több európai uniós pénzt hívjanak le, ám ehhez valamilyen vállalkozási formát kellett létrehozniuk, és bekerültek a fiskális rendszerbe, egy idő után nem akartak többet pályázni, mert túl nagy megterhelésnek tartották az adózást” – magyarázta Könczei Csaba.

Egy év tárgyalás után értek el eredményt, a pénzügyminisztérium körlevélben tájékoztatta a megyei igazgatóságokat, hogy a mezőgazdaság után megvalósított jövedelem és a különböző mezőgazdasági szubvenciók nem adózandók, mondta el Édler András háromszéki képviselő. Ennek ellenére az egyszerűsített könyvelést továbbra is el kell végezni, ám a megvalósított jövedelem után nem kell adózni. Kovászna megyében tegnap az első gazda már benyújtotta a kérést a pénzügyi hivatalhoz, hogy visszaigényelje a 2004 és 2011 között befizetett adóját.

Bíró Blanka, www.kronika.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >