erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Nem kell adózni a mezőgazdaságból származó jövedelem után
2012. március 22. csütörtök
Share this!
A mezőgazdasági jövedelem nem adózandó. „Az egész országnak kikapartuk a gesztenyét, most már teljesen egyértelmű, hogy a mezőgazdaságból megvalósított jövedelem után nem kell adózni", fogalmazta meg Ambrus Attila a Kovászna megyei Pénzügyi Igazgatóság vezetője.

A törvény értelmezhetőségére Könczei Csaba a Kovászna megyei Mezőgazdasági igazgatóság vezetője egy évvel ezelőtt hívta fel a háromszéki politikusok figyelmét. A mezőgazdasági szakember szerint folyamatosan szorgalmazták, hogy a gazdák minél több Európai Uniós pénzt hívjanak le, ám ehhez valamilyen vállalkozási formát kellett létrehozniuk és bekerültek a fiskális rendszerbe. Egy idő után nem akartak többet pályázni, mert túl nagy megterhelésnek tartották az adózást, magyarázta Könczei Csaba. Egy év tárgyalás után értek el eredményt, a pénzügyminisztérium körlevélben tájékoztatta a megyei igazgatóságokat, hogy a mezőgazdaság után megvalósított jövedelem és a különböző mezőgazdasági szubvenciók nem adózandók, mondta el Édler András háromszéki képviselő. Ennek ellenére az egyszerűsített könyvelést továbbra is végezni kell, ám a megvalósított jövedelem után nem kell adózni. Kovászna megyében tegnap az első gazda már benyújtotta a kérést a pénzügyi hivatalhoz, hogy visszaigényelje a 2004 és 2011 között befizetett adóját.

A mezőgazdaságban átláthatóbb adózási rendszert szorgalmaz az RMDSZ. Tánczos Barna a mezőgazdasági minisztérium államtitkára Sepsiszentgyörgyön kifejtette, a jelenleg alkalmazott elvek helytelenek, nem kellene adózási kritérium legyen, hogy a gazdák kinek adják el a terményt, öntözik vagy sem a területet.

A pénzügyminisztérium képviselői is egyetértenek, hogy az önfenntartó, vagy a termény csak egy csekély részét piacon értékesítő kisgazdákat nem kellene megadózni, mondta Tánczos. Akik eladásra termelnek, akkor is adókötelesek kellene legyenek, ha természetes személyként végeznek mezőgazdasági tevékenységet, szögezte le az államtitkár. A visszaéléseket kell megszüntetni, hiszen aki több ezer hektáron vagy több tucat állattal gazdálkodik már vállalkozónak számít, és úgy is kellene adózzon. Tánczos Barna hangsúlyozta, az adótörvénykönyvet évközben nem lehet módosítani, legkésőbb júniusig el kell fogadni a változásokat, hogy azok jövő év elejétől érvénybe lépjenek, erre megvan a politikai és szakmai akarat.

Kovács Zsolt, www.marosvasarhelyiradio.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >