erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Adózás a mezőgazdaságban
2012. március 05. hétfő
Share this!
Kell-e adót fizessen az a kistermelő, aki saját krumplit, sajtot vagy bármilyen más saját előállítású mezőgazdasági terméket értékesít a piacon? Erre a kérdésre sok esetben a pénzügyi szakemberek sem tudták a konkrét választ, mivel az erre vonatkozó törvény igencsak homályos. A jogszabályok tisztázása végett hívott össze egy tanácskozást Tánczos Barna, mezőgazdasági és vidékfejlesztési államtitkár. Lássuk, hogyan is kell adózzanak a mezőgazdaságból élők.

A Csíkszeredában havonta megrendezett székely termékek vásárán készültek ezek a felvételek. Az eladók nagy része itt is egyszerű termelő, egyéni vállalkozó, vagy vállalkozói engedéllyel rendelkező fizikai személy minősítésben árulja termékét. Akik a három kereskedelmi forma valamelyikébe tartoznak, alighanem fellélegezhetnek, ugyanis nekik nem kell adót fizetni a mezőgazdasági tevékenységből származó jövedelmük után.

Tánczos Barna államtitkár, Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium: „Ami jelen pillanatban biztos, az, hogy csak bizonyos esetekben írja elő a törvény az adókötelezettséget. Ezek az esetek egy négy pozíciós listán vannak felsorolva.”

Az említett listán szerepel többek között az, hogy tizenhat százalékos adót kell fizetni, ha a termék előállítása során öntözőberendezést használnak, illetve az üvegházi termelésből származó jövedelem után is. Adóköteles a csemetekert működéséből, illetve a dísznövények termesztéséből származó jövedelem. De ugyancsak adót kell fizetni akkor is, ha nem piacon értékesítik a termést, hanem feldolgozó egységeknek, illetve begyűjtő központoknak adják el. A tanácskozáson azt is sikerült megállapítani, hogy nem kell adót fizetni a különböző területalapú támogatásokra. Az idei támogatási kérelmeket egyébként március elseje és május 15-e között lehet leadni a megyei APIA- központokban.

Both Eszter
Erdély Tv, www.erdely.tv
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >