erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Kezdődhet a területalapú támogatás igénylése
2012. február 29. szerda
Share this!
Március elsején kezdődik a területalapú támogatás (SAPS) igénylési időszaka, idéntől első alkalommal már csak elektronikus formában nyújthatják be a kéréseket a gazdák. Az elmúlt öt évben majdnem kétezerrel nőtt a támogatást kérő Hargita megyei gazdák száma, a támogatott területek mértéke viszont valamelyest csökkent.

Március elsején kezdődik a 2012-es évi területalapú támogatások (SAPS) igénylési időszaka, a gazdák május 15-éig nyújthatják be kéréseiket a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökséghez (APIA), ellenkező esetben a késés mértékétől függően megvonják tőlük a támogatás egy részét. Újdonság, hogy ettől az évtől már csak elektronikus formában fogadja a kéréseket az APIA, de ez nem fog gondot okozni, hiszen az igénylők 99 százaléka már tavaly is így kérte a támogatást – tudtuk meg Haschi Andrástól, az ügynökség Hargita megyei vezetőjétől. Többnyire minden községben van valamilyen szerveződés, gazdaképviselet, amely segít a gazdáknak az űrlapok kitöltésében, illetve az igénylési dossziék összeállításában és leadásában.

Haschi Andrástól megtudtuk azt is, hogy az elmúlt öt évben majdnem kétezerrel nőtt a területalapú támogatást igénylő Hargita megyei gazdák száma, a támogatott területek mértéke viszont valamelyest csökkent, miközben éppen ennek a fordítottja lenne az ideális. 2007-ben 27.858 Hargita megyei gazda kérte a területalapú támogatást, összesen 193.320 hektárnyi mezőgazdasági területre. Ehhez képest 2008-ban enyhén nőtt a juttatást igénylők száma (27.964), a kérésekben feltüntetett földek összterülete viszont 15.000 hektárral csökkent az előző évhez viszonyítva, akkor ugyanis összesen 178.632 hektárnyi területre kértek támogatást a megyében. 2009-ben szinte semmi nem változott: 27.925 SAPS-kérést nyújtottak be a Hargita megyei APIA-nál, 178.478 hektárnyi földterületre. Az azt követő évben, azaz 2010-ben az igénylések száma és a támogatott mezőgazdasági területek mértéke is megugrott, a területalapú támogatást igénylő gazdáké 29.082-re nőtt, a földterületeké pedig 185.158 hektárra. Múlt évben kisebb mértékben, de tovább emelkedett a SAPS-t igénylő gazdák száma (29.697), a kérésekben megjelölt területek mértéke viszont nem változott számottevően – tudtuk meg Haschi Andrástól.

A Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség vezetője azonban elmondta, ennek a jelenségnek éppen a fordítottja lenne ideális, vagyis az volna a jó, ha a támogatott területek mértéke nőne és a gazdáké csökkenne. Hargita megyében ugyanis jellemzően sok az úgynevezett nadrágszíjparcella, köztük sok olyan van, amelyre nem is igényelhető a támogatás, ugyanis méretük nem éri el a 30 árat, ez pedig kizáró oknak számít. Az lenne a jó, ha ezeket a kis parcellákat valahogyan összevonnák tulajdonosaik, akár cserélgetésekkel vagy bérbeadással, így például két 25 áras földterületből lehetne egy 50 áras, amire már igényelhető lenne a területalapú támogatás – fejtette ki Haschi András. Mint azt az ügynökség vezetőjétől megtudtuk, részben a sok nadrágszíjparcella miatt Hargita megyében a megművelhető mezőgazdasági területeknek csak 60 százalékára igényelnek támogatást tulajdonosaik. A szakember példaként egy bögözi rekordot említett, ahol két hektárnyi mezőgazdasági területen összesen 100 parcella található.

Ami a 2012-es SAPS-támogatást illeti, a múlt évi, hektáronkénti 92,2 eurónál várhatóan 10 euróval lesz magasabb a juttatás értéke idén, ám ez a kérések számától is függ – mondta el kérdésünkre Haschi András. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a kedvezőtlen adottságú területekre járó támogatás értéke nem változik idén sem, 107 euró maradt, szintén változatlan maradt (124 euró) az agrár-környezetgazdálkodási támogatás egyes csomagjának értéke, a kettes csomagé pedig 58 euró.

Széchely István , www.szekelyhon.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >