erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Sok külföldi termelési céllal vásárol földet
2012. február 24. péntek
Share this!
Másfél éve maradt Romániának, hogy tárgyalások útján elérje az Európai Uniónál a külföldi magánszemélyek földvásárlási moratóriumának meghosszabbítását.

Amennyiben Brüsszelben a kérelem lepattan a falról, 2014-től a külföldi magánszemélyek korlátozás nélkül vásárolhatnak szántóföldet az országban. Ami nem biztos, hogy a hazai mezőgazdaság jövője szempontjából csak negatív eredményeket hoz, de erről később.

Stelian Fuia, az új mezőgazdasági miniszter, akit egyébként sokéves vezetőségi kapcsolat fűzött a génmódosított kukoricát forgalmazó Monsantóhoz – de érdekellentétbe is keveredett egy másik tisztsége miatt, ami külön történet –, most megígérte, hogy kezdeményezni fogja az Európai Bizottságnál a tárgyalásokat a moratórium meghosszabbításáról. Úgy véli, ha leülnek egyeztetni a kérdésről, akkor automatikusan újratárgyalásra kerül Románia uniós csatlakozási szerződése. Ennek némiképp ellentmondott Vasile Puşcaş, Románia akkori tárgyalóbiztosa, aki szerint minden jogi szöveg módosítható, de egyezkedni kell. Némi hátszelet adhat Fuiának, hogy Lengyelország és Litvánia már megegyezett a moratórium 2016-ig való meghosszabbításában, miközben Varsó külföldi magánszemélyek földvásárlását szabályozó törvénye sokkal szigorúbb a romániainál. Lengyelországban, például, külföldi vállalkozások vagy magánszemélyek földvásárlásához kérni kell a belügyminisztérium engedélyét, az állami földek kezelője pedig – a lengyel ADS – elővásárlási jog bejelentésével megfékezheti az 500 hektárnál nagyobb szántóföldek megvásárlását.

A kisgazdák nemzetközi érdekvédelmi szervezetének, a GRAIN-nek a statisztikája alapján az EU tagországai közül Románia adta el a legtöbb földet külföldi vállalkozásoknak, pontosabban a termőföld 7 százalékát, miközben ez az arány Csehországban, például, 4 százalék. A szaktárca statisztikája azt mutatja, hogy jelenleg 700 000 hektár szántóföld külföldi, vagy külföldi részesedésű vállalkozás tulajdonában található. Például, a libanoni kézben lévő Maria Trading és Agro Chirnogi cégek

25 000 hektárt vásároltak fel eddig, a dánok birtokolta JD Agro pedig 3500 hektárt. A 700 ezer hektár 24,29 százaléka olasz, 15,48 százaléka német, 9,98 %-a pedig arab országokból származó befektetők tulajdonát képezi, a tendencia viszont egyre nagyobb. A külföldiek által felvásárolt földek értéke, romániai árviszonyokat tekintve most körülbelül 1,5 milliárd euró.

Persze, letűnt időkre emlékeztető mentalitás lenne pálcát törni minden külföldi fölött, aki földet vásárol Romániában, hisz tetszik vagy sem, de jelentős részük nem spekulatív céllal teszi, hanem életképes farmgazdaságot működtet. Például, a dánok, a németek vagy a hollandok, nyereséges, munkahelyet biztosító, másoknak követendő utat mutató vállalkozásokat indítottak be, főként állattenyésztés vagy biogazdálkodás terén. A kosár másik felében pedig a spekulatív felvásárlások állnak, amelyeknek egyetlen célja, hogy a moratórium megszűnését követően nyereségesen eladják a szántóföldeket, amelyek egyébként most parlagon hevernek, de ez megint másik probléma. Sajnos azonban Romániában a mezőgazdasági tárca sosem tudta kordában tartani ezt a kérdést, nem volt annyira bátor, mint a lengyel kollégák.

A litvánok azzal indokolták a moratórium meghosszabbításának igényét, hogy a helyi gazdákat sújtja a gazdasági válság, nincs pénz a piacon földvásárlásra. Ez pedig Romániára is érvényes.

Irházi János, www.nyugatijelen.com
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >