erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Megadóztathatják a parlagföldeket
2012. február 23. csütörtök
Share this!
ImageAz új mezőgazdasági miniszter egyik első, legfontosabb intézkedése a jelek szerint a parlagon hagyott földek felé irányul. Stelian Fuia bejelentette, hogy már elkészült a kormányrendelet-tervezet, amely hamarosan a kabinet elé kerül, majd az elfogadását követően bevezetik a megmunkálatlan földek plusz megadóztatását.

Fuia szerint „a termőföld arany”, ezért elfogadhatatlan, hogy a tulajdonosok jelentős száma nem munkálja meg. „Vagy megdolgozzák, vagy hagynak másokat dolgozni” – hangzott a miniszteri üzenet. Igaz, Fuia hozzátette, tisztában van vele, hogy a föld megmunkálása sok pénzt igényel, de ajánlotta, vegyék igénybe az uniós szubvenciót.

A parlagon hagyott földek plusz megadóztatása már régi vesszőparipája a szaktárcának, regnálása idején Fuia elődje, Valeriu Tabără „a megmunkálatlan szántóföldek ellenségének” jellemezte önmagát, igaz, végül az erre vonatkozó rendelettervezet a mezőgazdasági minisztérium egyik fiókjában landolt, s most úgy tűnik, ezt porolja le Fuia.

Hogy pontosan hány hektárt tesz ki Romániában a megmunkálatlan földterület, senki sem tudja-meri pontosan meghatározni. A hivatalos statisztika 1,3 millió hektárról beszél, míg a mezőgazdasági munkáltatók szerint eléri a 2,5-3 millió hektárt is. Ami régiónkat illeti, itt is hasonló statisztikai dadogásról beszélhetünk, mert a mezőgazdasági igazgatóság a teljes szántóterület – kb. 350 ezer ha – közel harmadát emlegeti, mások szerint viszont kevesebb. Temes megyében a szaktárca 50-60 ezer hektárra becsüli a parlagon hagyott földterületet. A pluszban kivetett adót illetően máris felröppentek számok, sőt Traian Băsescu államfő tavaly még azt mondta, legalább 400 lej/hektár adót kell kivetni, de várhatóan a plusz illeték ennél kisebb lesz, s körülbelül 200-240 lej/hektár összegre lehet számítani. Kérdés persze, hogy egyik mezőgazdasági érdeklobbi nem fogja-e meg Fuia kezét is, aki aztán, elődjéhez hasonlóan visszateszi a fiókjába a rendelettervezetet. Vagy a másik lobbi hatására mégis meghozzák a rendeletet, aminek eredményeként az idős emberektől, akik már nem tudják megdolgozni földjeiket, olcsón felvásárolhatják a szántóterületeket.\

Irházi János, www.nyugatijelen.com
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >