erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Versenyre kelni a feketezöldséggel?
2012. február 15. szerda
Share this!
ImageKomlósi Imre feketegyarmati nagybani kertésszel az elmúlt évi munkát értékeljük, illetve az idei termés előkészületeit, kilátásait taglaljuk.

– Milyen munka adódik a kertészkedésben február derekán, miközben javában dühöng a tél?

– Szinte be sem fejeztük a tavalyi munkát, máris elkezdtük az idei termés előkészületeit, ugyanis december 15-e táján az 1500 négyzetméteres fűtött fóliasátorban elvetettük a paradicsom-, illetve csípőspaprika-magvakat, amelyeket azóta átültettünk. 2-3 hét múlva szeretném kiültetni a fóliasátorba a mintegy 2000 tő paradicsom- s közel 1000 tő csípőspaprika-palántát.

– Mikor érik a korai paradicsom?

– Ha február végén sikerül kiültetnünk a fóliasátorba, április 20-a után már elkezdhet az érés.

– Milyen zöldséggel tud legkorábban megjelenni a piacon?

– A salátával, amit minden évben termesztek, noha a tavaly őszi termés katasztrofális lett.

– Hogyhogy?

– Téli salátát ültettünk, ami nem bírja a meleget. Mivel azonban tavaly ősszel nagy melegek voltak, a termés túlnyomó része felmagvazott, csupán a 25-30%-át tudtuk értékesíteni. Minderre rátettek egy lapáttal a szárazság miatt elszaporodott rágcsálók is. Mivel a fóliasátram a Fekete-Körös partjának közelében van, ahol a rágcsálóknak nem volt mit enniük, ezért az én sátramban kerestek eledelt. Az 500 négyzetméteres fóliasátorban ápolt 5000 tő salátát a mezei patkányok a szó szoros értelmében lelegelték azzal együtt, hogy a sátorban 2-3 kiló patkánymérget kiszórtam. Mivel bent locsoltam, melegebb is volt, ennivalójuk is került, a sátorba húzódtak, ahol az egész termést tönkre tették. A közelmúltban újra vásároltam 4 kiló mérget, mivel az egyik fóliasátor salátával van beültetve, de elkezdem a másik sátor beültetését, tehát ha nem akarom a tavalyi veszteséget elkönyvelni, védekeznem kell.

– Ha ennyi kára keletkezett, nem lehetett valami jó a tavalyi mérlege.

– A „nem valami jó” túl enyhe kifejezés: a mérlegem katasztrofális volt, mint általában minden kertésznek. A paradicsomot nem lehetett eladni csak 0,5 lejért kilóját, még mindig van vagy 7 tonna, gazdára váró zellergumóm, ami nem kell senkinek, noha rengeteg pénzt belefektettem…

– Azt hol tárolja?

– Bepakoltam egy szobába, ahol 3-4 Celsius fokos, állandó hőmérsékletet próbálok biztosítani neki. Az ajtót a kinti hőmérséklet függvényében kinyitom vagy becsukom.

– Mennyit kínálnak a zellergumó kilójáért?

– Semennyit, hozzák Lengyelországból és Hollandiából. Több nagybani zöldségfelvásárlóval felvettem a kapcsolatot, egyiknek sem kell, mert behozzák a jelzett két országból. Tehát nem is állnak szóba a helybeli termelőkkel, meg sem kérdezik tőlük, milyen feltételek között tudnának beszállítani.

– Magának mennyiért érné meg nagyban túladni a zellernek kilóján?

– Ha kilóját 1 lejért adnám, nem jönne ki az önköltsége sem, mivel sok energiát igényelt a vetése, az öntözése, a felszedése és a raktározása. Nem csak a zellerrel, minden zöldségféle értékesítésével gond volt, hiszen tavaly Lengyelországból, Hollandiából és Magyarországról elképesztő mennyiségű zöldség érkezett az országba. Több anyaországi zöldségtermesztővel beszéltem, akik azt állították, annyira olcsó volt náluk a gyökérzöldség, hogy nem érte meg felszedni. Annyiba került volna a felszedés, mint amennyit kapott volna a zöldségért…

– Melyik zöldség hozott tavaly hasznot?

– Tavaly elégedett voltam a sárgadinnyeterméssel, ami extra minőségű volt, kielégítő mennyiséget is termett. Sajnos, abból csak 1200 tőt ültettem. Emellett termesztettem görögdinnyét is, amit ugyancsak nem lehetett eladni. Ha az oltyánok kilóját 0,1 lejért árulták, mi mennyit kérhettünk érte? Ilyen feltételek mellett nem lehet labdába rúgni, hiszen nekem bele kell fektetnem több tízezer lejt, amit kilónként 0,1 lejből soha nem tudok kitermelni.

– Ilyen feltételek mellett mitérdemes termeszteni?

– Nagyon sok kertészt ismerek, decemberben a legtöbbjük még nem tudta, mit fog idén termeszteni. Tavaly semmit nem lehetett eladni. Példának okáért a nagyváradi piacon egy kolléga megjelent egy autó-utánfutó karfiollal, amiből egyetlen darabot nem tudott eladni, végül én találtam neki rá vevőt, egy szociális központot, ahol ingyen átvették. El tudja képzelni, mekkora vesztesége származott belőle a termelőnek?

– Mit mer idén termeszteni?

– Idén is vetettem sok zellert és fejes salátát, mindkettőből folyamatos ellátást tudok biztosítani. A zellert is frissen, levelestül jobban elviszik, mint nagyban, gumóként. A piacon állandóan ott kell lenni. Azt nem lehet megtenni, hogy az ember valamiből elad egy nagy mennyiséget, majd 3-4 napig ki se megy a piacra. Én tavaly minden nap ott voltam a nagyváradi piacon, ahol váltakozó sikerrel tudtam árulni. Amíg a hatóságok szemet hunynak afölött, hogy a határátkelőkön beözönlő zöldségmennyiségnek a 90%-a feketén kerül az országba, nem fog a helyzet javulni…

– Létezik, hogy feketén áramlik be ilyen rengeteg áru?

– A dolog rém egyszerű: aki leteszi a stólát, az mehet. Én Nagyváradra járok, ahol a fináncok két nappal előtte bejelentik az ellenőrzést. Olyankor kiürül a piac, mert akiknek nincsenek rendben az iratai, távol maradnak. Mivel én ott voltam, engem ellenőrzött egy hölgy, aki rákérdezett a mellettem, letakarva álló zöldséghegy gazdájára. Én visszakérdeztem: ha két napja bejelentették az ellenőrzést, gondolja, hogy akinek nincsenek rendben az iratai, azok kijönnek? Még azt a luxust is megengedik maguknak, hogy az árujukat otthagyják, letakarva. Erre a hölgy elment, mint, akit leforráztak. Természetesen, ismerte a dürgést. A világ szeme láttára zajló, hatalmas méretű korrupcióval megsemmisítik a hazai zöldségtermesztést. Magam egyelőre a leveles, friss árunak a folyamatos biztosításában látok némi lehetőséget. Ezért termesztem a zellert, amit levelesen júniustól decemberig folyamatosan forgalmazhatok, hasonlóképpen teszek a fejes salátával. Paradicsomból viszont nem tudok annyit ültetni, hogy naponta a piacon lehessek vele.

– Ezek szerint az elmúlt évet veszteséggel zárta?

– Tavaly az volt a szerencsém, hogy vállaltam palántanevelést, de 20 ezer tő dinnyét is oltottam, aminek a munkájáért megegyeztünk egy árban, amit meg is kaptam. Tehát ez volt a tiszta nyereség. Remélem, idén is lesz megrendelésem legalább 50 ezer palántára, ami biztos jövedelem. Jelenleg paprika- és paradicsompalánták iránt van igény, dinnyével még nem jelentkeztek, de remélem, megkeresnek.

– Mennyibe került a palántanevelőnek a téli fűtése?

– Tavaly 8 ezer lej értékű tüzelőt vásároltam, amit a nagy kazán esetében bálaszalmával is pótolok. A jelenlegi kemény fagyok közepette örvendek, ha tavaszig kihúzom a tüzelővel. Szerencsére a kazánban bármit, a szemetet is el tudom tüzelni.

– A kertészek által létrehozott egyesület működik-e?

– Felfüggesztettük a tevékenységet, mivel a működtetéséhez szükséges költségeket nem tudtuk előteremteni. A kürtösiek megpróbálták működtetni, 70%-os EU támogatással nagybani raktárt építettek, mindenféle támogatást megkaptak, a politikait is, mégsem tudtak talpon maradni. Jelenleg 600 ezer lej adósságuk van, amiből 400 ezer a termelőkkel szembeni tartozás, amit nem tudnak kifizetni. Tehát az sem életképes, mert a feketén piacra kerülő külföldi áruval nem tudnak versenyre kelni, miközben a belső piac védelme továbbra is választási szlogen marad.

– Köszönöm a beszélgetést.

Balta János, www.nyugatijelen.com
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >