erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Gazdálkodók, vállalkozók figyelmébe: visszaigényelhetik a bankhitelek kamatait
2012. február 11. szombat
Share this!
A Mezőgazdasági és Intervenciós Kifizetési Ügynökség (APIA) értesíti az érintetteket, hogy azok a gazdálkodók vagy vállalkozók, akik a 206/2011. módosított törvény által jóváhagyott 25/2010. Sürgősségi Kormányrendelet értelmében igényeltek hitelt, kamatainak visszatérítésére folyó év február 15-ig adhatnak be kérvényeket, előzetes jóváhagyásra.

A mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter 16/2010. rendelete értelmében az előzetes jóváhagyás kérvényét az APIA azon megyei kirendeltségeinél fogadják el, amelyikben található az igénylő székhelye, illetve ahol benyújtotta a kérelmet a területalapú támogatásra. A hitel kamatának visszatérítésére benyújtott előzetes jóváhagyást a megyei APIA kirendeltségek bocsátják ki a benyújtástól számított 5 munkanap alatt.

Kamat-visszatérítésre jogosultak a jogi személyiségű magántermelők, magánvállalkozók, a 44/2008. Sürgősségi Kormányrendelet alapján létrejött családi vállalkozások, elismert termelői csoportok, amelyek szerepelnek a Mezőgazdasági Nyilvántartóban, a Farmok Nyilvántartójában, a Szőlőültetvények Nyilvántartójában vagy az Országos Mezőgazdasági Nyilvántartóban. Ugyancsak kérvényezhetik kutató intézmények, egyetemek, mezőgazdasági kutatóállomások, amelyeknek fő célkitűzésük az alapvető vagy ipari kutatások, kutatásfejlesztés; olyan kis- és közepes vállalkozások, amelyek mezőgazdasági alapanyagokat állítanak elő. A jelezett állami támogatás a 2011. január 28-a és december 31-e között a bankoktól igényelt hitel kamatainak a visszatérítéséből áll, 2013. december 31-éig való alkalmazhatósággal.

A 25/2010. Kormányrendelet értelmében nyújtott támogatást szántóföldi nagykultúrák vetésének, karbantartásának, betakarításának, kertészeti munkák, gyümölcsösök karbantartásának, faültetvények, szőlők, illetve földieper és komló termesztésével járó költségeknek a finanszírozására, brojler naposcsibék keltetésére vagy beszerzésére; hízóállatnak való malacok, borjak, bárányok, kecskék, csikók, illetve méhcsaládok beszerzésére; kombinált-takarmány készítéséhez szükséges alapanyag beszerzésére; háziállatok, szárnyasok és méhek gyógykezeléséhez szükséges gyógyszerek megvásárlására; az aklok, istállók, gazdasági épületek és a mezőgazdasági gépek karbantartásának, működtetésének a költségeire igényelhették.

Azok az igénylők, akiknek kibocsátották a hitelek kamatának a visszatérítése céljából igényelt előzetes jóváhagyást, évente kell kérvényezniük a támogatást. A kérvényt folyó év február 29-ig kell benyújtani a 2011. évre – áll az APIA Országos Vezérigazgatóságának tájékoztatójában.

Balta János, www.nyugatijelen.com
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >