erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Nagy az érdeklődés a a fiatal gazdák támogatására kiírt pályázatra
2012. január 31. kedd
Share this!
Soha nem tapasztalt érdeklődést váltott ki a mezőgazdászok sorában a fiatal gazdák támogatására kiírt pályázat, ahol a támogatás 25 000-ről 40 000 euróra emelkedhet.

A fiatal gazda megtelepedése a rendelkezés értelmében azt jelenti, hogy valaki új gazdaságot alapít, vagy tulajdonjogi átruházással, bérleti szerződéssel szüleitől átvesz egy hat gazdasági egységnél (GE) nagyobb gazdaságot. Há­rom­széken egyre többen választ­ják a leszármazottra való átírás változatát. Ország­szinten 3800 pályázatot nyújtottak be a január 13-án zárult kiírási időszakban, az igényelt támogatás 137,5 millió euró, közel háromszorosa az 50 millió eurós téli kiírási összegnek.

Me­gyénkben 66 pályázat érkezett be, ami a háromszéki pályázó kedv élénkülését jelzi. A megyei agrárkamara szakemberei hatalmas tolongásra számítanak, már most rengetegen szeretnének pályázatot készíttetni a nyári kiírásra. A minisztérium honlapján megjelentetett pályázási ütemterv szerint ez június 1–29. között lesz, amikor összesen 121 millió euróra lehet pályázni.

Változtak részben a feltételek is: az állatokat tartó gazdaságok felértékelődtek, az állategyedekre számítható gazdasági egység jelentősen megnőtt. A pályázó gazdaságnak 6 és 40 közötti GE-vel kell rendelkeznie. A pályázható fejezet talán legjelentősebb előnye, hogy a pályázónak nem kell önrésszel rendelkeznie. Negyven év alatti gazdák pályázhatnak, akik először szerepelnek gazdaság vezetőjeként, illet­ve tulajdonosaként. Lehet­nek magánszemélyek, szabadfoglalkozású engedélylyel rendelkezők, egyéni vál­lalkozók, valamint mezőgazdasági profilú cégek egyaránt, de a kifizetési szer­ződés megkötéséig a magánszemélyeknek a jelzett vállalkozói formák valamelyikét be kell indítaniuk.

További feltétel, hogy a pályázónak megfelelő szakmai felkészültséggel kell ren­delkeznie, elfogadják a mező­gazdasági líceum vagy szakiskola elvégzését igazoló ok­mányt és a legalább 150 órás szakmai képzésen való részvétel igazolását (ilyen szerezhető meg a megyei agrárkamarák által szervezett szak­mai képzéseken). A fiatal gaz­dának öt évre szóló üzleti tervet kell készítenie, az ellenőrzések során pedig bizonyítania kell, hogy a pályázati pénz segítségével a gazdaság GE-je legalább négy egységgel nőtt.

A pályázat által jelentős pénzösszegekhez lehet jutni, egy 6 GE-s gazdaság például 10 000 eurós pályázati támogatást kaphat, ez az összeg a nagyobb farmoknál gazdasági egységenként nőhet további 4000 euróval. A pénzt a vidékfejlesztési kifizetési ügynökség két részletben folyósítja, első részletben a megpályázott összeg 60 százalékát, másodikban pedig a fennmaradó 40-et, a két kifizetési dátum között legtöbb 36 hónap telhet el. A pályázónak hivatalos okmányokkal kell bizonyítania, hogy a pályázati összeg 30 százalékát befektetésekre fordította – gyakorlatilag csak ezt a részt kell elszámolni –, ez alatt területvásárlás, új épületek építése vagy a meglevők korszerűsítése, mezőgazdasági gépek bérlése vagy vásárlása és az állatvásárlás értendő.

Az elbírálásnál pontozásos rendszert alkalmaznak. Előnyben lesznek (plusz pontokat kapnak) akik félig önfenntartó gazdaságokkal rendelkeznek, a farm hátrányos helyzetűnek nyilvánított köz­ségben tevékenykedik, ha a gazdaság a pályázó saját tulajdona, a pályázó valamely szakmai szervezet (termelői csoport) tagja, és igényelte az agrárkörnyezeti kifizetéseket.

Információink szerint több megyében olyan javaslatok is felmerültek, hogy a Fé­lig önellátó gazdaságok tá­mogatása című fejezetre pályázók átállhassanak a Fiatal gazdák vidéki megtelepedése című fejezetre, ugyanis az 1500 eurós pályázat néven ismert kiírás nem hozta meg a várt eredményeket. A kis összegű pályázható pénz és a könyvelési-adózási feltételek elvették a pályázók kedvét, így kérték, hogy az erre a fejezetre előirányzott összegek egy részét irányítsák át a fiatal gazdák fejezethez. A kezdeményezéshez csatlakoztak a háromszéki iroda vezetői is.

Incze Péter, Háromszék, www.3szek.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >